Hlavní obsah

Petřínská rozhledna dnes slaví 130 let od otevření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petřínská rozhledna už něco pamatuje, na pátek připadá výročí jejího otevření z 20. srpna 1891. Za druhé světové války jí hrozila demolice. Správce pražských věží, městská společnost Prague City Tourism (PCT), nechal k výročí 130 let rozhlednu přeměřit. Výsledek po všech historických úpravách je 58,7 metru.

Foto: Profimedia.cz

Rozhledně hrozila během druhé světové války demolice.

Článek

Nové geodetické přeměření unikátní nýtované konstrukce má podle PCT předejít spekulacím o její aktuální výšce. Dosud se uváděla více než pětina výšky třistametrové Eiffelovy věže, 63,5 metru, ale je to o chlup méně.

Světelný symbol

„Rozhledna měří 58,7 metru k nejvyššímu bodu původní a dodnes dochované konstrukce. Tím je pyramidální konstrukce nad střechou nejvyšší vyhlídkové plošiny,“ řekl kurátor pražských věží Karel Kučera. Připomněl, že i rozhledně pomohl atentát na zastupujícího protektora Reinharda Heydricha, který změnil zaměření okupantů od proměn Prahy na teror.

Petřín slaví. Jeho rozhledně je sto třicet let

Tipy na výlety

„Během druhé světové války ji chtěl Hitler nechat zbourat, ale vzhledem k okolnostem a vývoji událostí v protektorátu Čechy a Morava v roce 1942 se od toho upustilo,“ uvedl kurátor Kučera. Dnes město rozhlednu využívá jako světelný symbol, nechalo na ni před několika lety instalovat LED lampy, které ji rozsvítí snad do jakéhokoli zbarvení.

„Praha může díky speciálnímu nasvětlení upozornit na významná výročí nebo třeba vyjádřit solidaritu a soucit, jako tomu bylo například po požáru katedrály Notre-Dame, kdy se rozhledna rozsvítila v barvách francouzské trikolory,“ uvedla radní Hana Třeštíková (Praha sobě).

Herci v kostýmech

Lidé mohou u příležitosti výročí stavby potkat v parku procházející se herce v kostýmech z konce 19. století. Pražští průvodci si rovněž připravili řadu přednášek. O vznik rozhledny se zasloužil Klub českých turistů.

Rozhledna podle projektu inženýrů Františka Prášila a Julia Součka vyrostla na osmibokém půdorysu v roce 1891 během pouhých pěti měsíců. Vznikla u příležitosti Jubilejní zemské výstavy, jíž se Praha ten rok pyšnila.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám