Hlavní obsah

Pět nejžhavějších destinací pro rok 2015

Novinky, Jakub Kynčl

Zvažujete, kam vyrazit v nadcházejícím roce? Dochází vám inspirace, ale přesto chcete zažít něco výjimečného a 31. prosince příštího roku si říci, že jste v roce 2015 vyrazili na to správné místo? Nabízíme vám doporučení pěti zemí, jejichž návštěvou neuděláte ani při nejmenším chybu. Nejsou to země otevřené masovému turismu a o to více zajímavé jsou pro oko zvídavého cestovatele.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Rok 2015 přeje dobrodružným...

Článek

Bhútán

Bhútán je zemí, kde se stále ještě vše měří v HNŠ (hrubé národní štěstí), a nikoliv HDP (hrubý domácí produkt). Možná právě i tento ojedinělý přístup způsobil to, že tato země přilákala v letošním roce nejvíce turistů v historii. Před 40 lety, roku 1974, zavítalo do Bhútánu pouhých 287 turistů. Nyní je podle britských médií již jisté, že bude překonán počet 44 252 turistů z loňského roku. Češi se na něm pro zajímavost podíleli 160 lidmi.

Foto: Profimedia.cz

Klášter u bhútánského města Paro

V zemi se však za posledních 40 let mnoho nezměnilo. Hlavní město Thimpu možná už přepadla mánie mobilů a západních aut, ale v městech Punákha a Paro na vás stále ještě čeká závan minulosti, který je ve světě stále vzácnější.

Haiti

Už 12. ledna příštího roku to bude přesně 5 let od chvíle, kdy už tak zbídačelou zemi zasáhlo zemětřesení o síle 7 stupňů Richterovy škály a zemi zpustošilo tak, že se ještě do dneška nezvládla dát dohromady. Zemřelo zde 220 000 lidí a další statisíce lidí se zranily.

Foto: Profimedia.cz

Národní historický park na Haiti ukrývá palác Sans Souci

Proč vám tedy navrhujeme Haiti jako zajímavou destinaci? Turismus se totiž nyní do této křehké části Karibiku začíná pozvolna vracet a je zde možnost vidět místní kulturu ve zcela autentickém stavu, což se o druhé části ostrova Hispaniola, tedy Dominikánské republice, už drahnou řádku let říci nedá. I zde turisté už totiž mnohé změnili. A nikoliv k lepšímu.

Jordánsko

Situace v Jordánsku je nelehká. V okolí hranic se Sýrií není radno trávit svůj čas a ministerstvo zahraničních věcí před tím přímo varuje. Ať už jde o neskutečně půvabnou scenérii Wádí Rúm, světoznámé skalní město Petra či pouštní hrad postavený na začátku osmého století – Kusair Amra.

Foto: Profimedia.cz

Skalní město Petra

Když člověk zauvažuje, v jak obrovském ohrožení jsou památky UNESCO v sousední Sýrii, zapřemýšlí, zda není rozumné navštívit tuto zemi ještě nyní, kdy se válečný konflikt neodehrává přímo na jejím území. A to bohužel do budoucích let nelze s jistotou vyloučit. A radši nepřemýšlet, jak by v takovém případě tyto památky skončily.

Nikaragua

Pokud vaše srdce touží po ekoturismu, dobrodružství v hloubi pralesů a surfování v klidu, je Nikaragua právě pro vás. Naštěstí už jsou pryč léta politického neklidu v zemi a pro turisty je zde tady nyní relativní bezpečno.

Foto: Profimedia.cz

Do Nikaragui se zamilovalo už nejedno dobrodružné srdce.

Vyhaslý vulkán Leon jistě stojí za návštěvu, a pokud budete toužit po opravdovém klidu, nelze než doporučit ostrov Ometepe. A pokud si na své dovolené rádi užijete i nějakou tu party, zavítejte v neděli na tzv. Sunday Funday v San Juan del Sur. Srdce baťůžkáře se zde přiblíží k samotnému nebi.

Faerské ostrovy 

Je to tak, nebýt fotbalových kvalifikací na mistrovství Evropy ve fotbale, většina Čechů by o Faerských ostrovech nevěděla ani ťuk. A přitom je to taková škoda. Jde o neznečištěný kus planety, nezkažený masovým turismem a ukrývá takovou řadu přírodních krás, že by tomuto místu mohlo mnoho výrazně větších států závidět.

Foto: Profimedia.cz

Faerské ostrovy disponují výjimečnou krajinou.

Tato autonomní část Dánska navíc oplývá pro rok 2015 jednou velikou výhodou. Půjde o jedno ze dvou míst v Evropě, ze kterých bude možné 20. března pozorovat úplné zatmění Slunce. To bude sice trvat jen 167 vteřin, ale vzhledem k tomu, že další nebude v Evropě k vidění až do roku 2026, tak sem jistě za tímto působivým úkazem dorazí nejeden turista.

Reklama

Výběr článků

Načítám