Hlavní obsah

Park miniatur u Mariánských Lázní ozdobí i Prašná brána

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Model Prašné brány bude jedním z nových přírůstků v letošním roce v parku Boheminium u Mariánských Lázní. Pravděpodobně se bude instalovat i část rozsáhlého modelu Pražského hradu. Připraveny jsou také další modely, o jejich umístění se však bude teprve rozhodovat.

Park miniatur BoheminiumVideo: Rudolf Voleman, Novinky

 
Článek

„Prašnou bránou budeme pokračovat v trendu nabídky pražských miniatur, které navážou například na loňské umístění Vyšehradu nebo dokončení modelu Břevnovského kláštera,“ uvedl Tomáš Slifka z mariánskolázeňského parku Boheminium.

„Ve výrobě je Pražský hrad,“ pokračoval s tím, že jeho vznik jakožto nejrozlehlejšího hradu na světě bude trvat v šesti etapách zhruba tři roky. Osazen má být ale postupně a první má přijít na řadu Chrám sv. Víta. „Bude to v tomto měřítku největší hradní komplex na světě, takže budeme chtít zápis do Guinnessovy knihy rekordů,“ doplnil Slifka.

Přibydou i zvířata

Boheminium jsou nejenom miniatury, ale také chov zvířat. Vedle poníků, kůzlat a oveček miniaturních ras by měly letos přibýt i drobné druhy drůbeže. „Uvidíme, zda to stihneme,“ komentoval Slifka. Právě s nákladem dva miliony korun intenzivně pracuje na budování nového občerstvení, které loni vyhořelo. Přes zimu vznikla ve zděném objektu parku kavárna s třiceti místy, kde se již nápoje podávají do skla, a nikoliv do kelímků.

Západočeské lázně si zimní sezonu spíše chválí, po Velikonocích očekávají více hostů

Cestování

Čtvrtý největší park miniatur v Evropě Boheminium zároveň stojí před důležitou křižovatkou. Provozovatelé totiž vedou jednání s městem Mariánské Lázně o budoucnosti této jedné z nejnavštěvovanějších atrakcí v Karlovarském kraji. Podle Slifky směřuje jednání k dohodě o další mnohaleté spolupráci s městem, která by přinesla investice v řádu 35 až 50 milionů korun.

„Máme připravených patnáct nových modelů a také plány na vznik nové minizoo,“ prozradil Slifka. Jedná se podle něj například o hrad Český Krumlov. „To je po Pražském hradě druhý největší hradní a zámecký komplex na světě,“ připomněl. Dále je pak připravený hrad Bouzov, Švihov nebo zámek Valtice. Hotová je i Schwarzenberská hrobka, továrna na výrobu hudebních nástrojů Amati v Kraslicích nebo zámek v Kladrubech.

Rozhodnuto by mělo být do konce června. „Pokud dojde k dohodě, začneme tvořit plán na další tři čtyři roky, jak park dostat na nejvyšší evropskou úroveň,“ podotkl provozovatel parku. „Vzniknout by mělo i nové zázemí, které chceme stavět ve stylu středověku Čech. Aby z každého místa na návštěvníka dýchla historie,“ prozradil Slifka s tím, že park by měl být protknutý novými vodními kanály a plochami. Některé modely by měly být interaktivní a určené pro zábavu dětem.

Samotná realizace by měla začít na jaře příštího roku, přičemž práce mají začít vznikem samostatné minizoo pod stávajícím parkem miniatur. „Rozšířit bychom to chtěli na deset patnáct druhů zvířat,“ dodal Slifka, podle kterého bude následovat spousta práce na obnově stávajících modelů, které postupně dosluhují. V současné době navštěvuje park zhruba 120 tisíc lidí. „Chtěli bychom tento počet zdvojnásobit,“ uzavřel Slifka.

V hlavní roli květy. Šest destinací, které jsou na jaře nejkrásnější

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz: Park Boheminium

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám