Hlavní obsah

Pařížský Louvre trhá rekord v počtu návštěvníků

Právo, ČTK, BBC, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pařížský Louvre je nejnavštěvovanější světovou muzejní Mekkou: loni s přehledem uhájil svou pozici rekordmana, který se drží na prvním místě v žebříčku nejnavštěvovanějších stánků vystavujících umění.

Foto: Profimedia.cz

Každodenní obrázek v pařížském Louvru – dlouhé fronty návštěvníků čekajících na vstup.

Článek

Informoval o tom londýnský měsíčník The Art Newspaper s tím, že do Louvru zavítalo téměř devět miliónů lidí, o pět procent více než v roce 2010. Louvre vévodí žebříčku návštěvnosti od roku 2007, kdy měsíčník s jeho sestavováním začal.

Podle Javiera Pese, zástupce šéfredaktora listu The Art Newspaper, Louvre zůstává nejoblíbenější především díky pokladům, jako je Mona Lisa od Leonarda da Vinciho.

Druhé v pořadí skončilo loni newyorské Metropolitní muzeum umění s šesti milióny návštěvníky a třetí až páté místo obsadila muzea, která sídlí v Londýně: Britské muzeum, Národní galerie a Tate Modern.

Lidi přitahují poklady jako Mona Lisa
Javier Pes, The Art Newspaper

Návštěvnost galerií i přes pokračující hospodářské problémy ve velké části světa loni dále rostla. Javier Pes chválí velká světová muzea za to, že v posledních letech udělala obrovský krok dopředu. Podle něj se jim nyní lépe daří organizovat výstavy, propagovat je na veřejnosti a vyvolávat o ně patřičný zájem. Tím si tyto instituce vybudovaly stálý okruh návštěvníků, konstatuje Pes.

Webová stránka britské televize BBC poznamenala, že za dostatek zájemců o výstavy mohou muzea vděčit hlavně sama sobě. Připomíná, že od 80. let minulého století se ze zatuchlých, zaprášených institucí udržujících svěřené umělecké předměty proměňují v prosvětlené prostory vstřícné milovníkům umění i jejich rodinám. Jejich řediteli se stali lidé s manažerskými schopnostmi, kteří začali zaměstnávat odborníky na marketing a komunikaci s veřejností.

Top ten v roce 2011
Louvre8,9 mil.
Metropolitní muzeum New York6,0 mil.
Britské muzeum5,8 mil.
Nár. galerie Londýn5,6 mil.
Tate Modern4,8 mil.
Národní galerie umění Washington4,4 mil.
Národní palácové muzeum Tchaj-pej3,8 mil.
Centre Pompidou v Paříži3,6 mil.
Korejské národní muzeum Soul3,2 mil.
Muzeum d'Orsay Paříž3,2 mil.
Zdroj: The Art Newspaper
Související témata:

Výběr článků

Načítám