Hlavní obsah

Pařížské toalety slouží jen v noci, ráno zajíždějí do podzemí

Právo, ČTK, brw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový typ veřejných toalet, které se na ulici objevují jen na noc, se začal testovat v Paříži. Zařízení pro pány i dámy nazvané Urilift, které se vyrábí v Nizozemsku, nad ránem sjede pod zem a je bezplatně k dispozici znovu až po setmění.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Paříži testují nové veřejné toalety, které zajíždějí do zeměVideo: AP

 
Článek

„Šlo o to mít zařízení výlučně pro noční provoz, které přes den neruší chodce a umožňuje nerušený pohled na památky,“ vysvětlil Paul Simondon, zástupce pařížské radnice, serveru CNEWS.

Toalety z podzemí vyjíždí každý den v sedm hodin večer. Tlačítko, kterými se ovládají, má na starosti jeden z místních obchodníků. Nad ránem pak záchody spustí pod zem zaměstnanec města, který je před tím důkladně vyčistí.

Za močení na veřejnosti tučná pokuta

Zařízení se skládá z uzavřené kabinky, která je vyhrazena ženám, a dvou otevřených míst s pisoáry pro pány. Z vnější strany je k dispozici také kohoutek s vodou.

Podle CNEWS se nyní na ulicích a v parcích francouzské metropole nachází 750 veřejných toalet, které mohou zájemci v případě potřeby použít bezplatně.

Věřte nevěřte: Uvnitř Eiffelovky otevřeli vinařství

Cestování

Město chce do léta pět desítek z nich vybavit dodatečnými vnějšími pisoáry, které by podle Simondona měly pomoci řešit problém se zakázaným močením na veřejných prostranstvích. Za to hrozí v Paříži pokuta 68 eur (téměř 1700 Kč). Starostka Anne Hidalgová, která se bude v březnu ucházet v komunálních volbách o znovuzvolení, by ale ráda pokutu zvýšila až na 300 eur (téměř 7500 Kč).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám