Hlavní obsah

Paříž je nejlepším městem letošního roku. Praha je na 21. příčce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž je nejlepší městskou destinací roku 2023. Nejvyšší příčku získala již potřetí v řadě v rámci studie britské firmy Euromonitor International, při níž jsou zohledňovány faktory jako zdraví a bezpečnost, udržitelnost či turistická infrastruktura. České hlavní město se probojovalo na 21. místo.

Foto: Profimedia.cz

Paříž je podle žebříčku světovou jedničkou.

Článek

„Paříž obhájila titul vedoucí městské destinace díky skvělému výkonu napříč hodnocenými pilíři,“ okomentovala to Nadejda Popovová z Euromonitoru. V dalších letech podle ní mohou žebříčkem, o němž informuje server Daily Mail, zamíchat rostoucí životní náklady a ceny bydlení, ale také inflace.

„Očekáváme, že spotřebitelé budou při rezervaci cest hledat cenově výhodné nabídky a budou nadále upřednostňovat autentické a lokální zážitky,“ míní Popovová.

Za Paříží se na dalších příčkách umístily Dubaj, Madrid, Tokio, Amsterdam, Berlín, Řím, New York, Barcelona a první desítku uzavírá Londýn. Evropské metropole žebříčku celkem sta měst jinak dominují, obsadily 63 míst. Vyjma Prahy na 21. místě jsou to například Dublin na 15. pozici, Florencie na 29., Benátky na 37. či Edinburgh na 62.

Podle studie pokračovala v letošním roce obnova cestovního ruchu, který se stále vzpamatovává z následku pandemie covidu-19. Rok 2023 byl však na mnoha místech silným. Důležitým milníkem bylo uvolnění restrikcí v Číně, a tedy návrat čínských turistů do mnoha destinací, kde jsou klíčovými návštěvníky.

Nejlepší restaurace roku je podle hodnocení strávníků v Amsterdamu

Cestování

Chrám Sagrada Familia je nejlepší světovou památkou, rozhodli cestovatelé

Cestování
Nejlepší městské destinace roku 2023
1. Paříž, Francie
2. Dubaj, Spojené arabské emiráty
3. Madrid, Španělsko
4. Tokio, Japonsko
5. Amsterdam, Nizozemsko
6. Berlín, Německo
7. Řím, Itálie
8. New York, USA
9. Barcelona, Španělsko
10. Londýn, Velká Británie
Zdroj: Euromonitor International

Reklama

Výběr článků

Načítám