Hlavní obsah

Draculův hrad se strašidelných prohlídek nevzdal ani v době koronaviru

Michael Švarc, Novinky, Michael Švarc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro rumunský hrad Bran, jenž inspiroval Brama Stokera k sepsání románu Dracula, je přelom října a listopadu obvykle nejvytíženějším obdobím roku. To kvůli oslavám strašidelného svátku Halloween. Ty se letos sice neuskutečnily kvůli pandemii v takovém rozsahu, návštěvníci si přesto na transylvánskou památku cestu našli.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na Draculově hradu v Transylvánii i nadále přetrvává halloweenská náladaVideo: AP

 
Článek

Slavný román o upírovi Draculovi byl inspirován postavou valašského knížete Vlada Napichovače. Ten ovšem na hradu nikdy nesídlil, přesto se na Bran vypravují mnozí turisté, aby si památku prohlédli, píše agentura AP.

Kromě běžných návštěvníků jde také o lovce paranormálních aktivit. „V posledních 11 letech jsme tu měli několik vyšetřování, které pořádaly různé týmy ze zahraničí. Tihle lidé mají přísná pravidla, třeba žádný alkohol, parfémy, prahnou po přátelském setkání s dušemi,“ tvrdí šéf marketingu Alexandru Priscu.

Ve stopách mrtvých. Londýnský palác láká na duchařské prohlídky

Cestování

Dodává, že některé z týmů i jistou aktivitu zaznamenaly, ať už to bylo v kobkách pod hradem nebo v některé z věží či tunelu, jenž spojuje starou studnu s parkem. „Nechám návštěvníky, ať na odpověď přijdou sami,“ tvrdí Priscu.

Otevřeno, ale s pravidly

Období Halloweenu je podle něj tradičně to nejvytíženější v roce. Vlivem pandemie a cestovních restrikcí ale letos dorazilo méně lidí, než je zvykem. Přesto měli štěstí, že památka zůstala otevřená. Někteří se obávali, že dojde k jejímu uzavření kvůli nárůstu nových případů covidu-19 v Rumunsku. Většina návštěvníků byli Rumuni, nechybělo ani několik cizinců.

Jednou z nich byla i Victoria Ivanovová z Ukrajiny. „Trochu jsem se bála, je to tu celkem mysteriózní, ale vážně jsem si průzkum hradu užila,“ uvedla.

Pro návštěvníky však platila a nadále platí striktní hygienická pravidla. Jejich počty jsou limitovány a namísto masek jsou nutné roušky. Přesto si někteří lidé nenechali ujít příležitost a dorazili v kostýmech — během Halloweenu by se totiž normálně uskutečnil tematický večírek. Jak poznamenává agentura AP, koronavirus ducha oslav v Transylvánii nezahubil.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám