Hlavní obsah

Památkáři zpřístupnili část zámku Valtice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Valtice (Břeclavsko)

Po dlouhých a náročných opravách zámku Valtice je zpřístupněná část druhého patra. Na rekonstrukci pracovali památkáři skoro 16 let. Projekt stál zhruba 20 miliónů korun. Do konce roku připravují na zámku expozici o držitelích Řádu zlatého rouna. Dále připravují stálou výstavu barokních obrazů, řekl valtický kastelán Michal Tlusták.

Foto: ČTK

Zámek Valtice na archivním snímku z 21. června 19997.

Článek

Zámek má čtyři křídla. Druhé patro objektu bylo dosud kvůli havarijnímu stavu uzavřeno. Otevření pěti komnat znamená zpřístupnění pouhého zlomku z druhého patra.

"V těchto obnovených komnatách scházely stropy. Místy byly obnaženy až na nosné trámy. Musely se obnovovat omítky," uvedl kastelán. V zanedbaném stavu je nyní zbytek druhého patra zámku. Kolik si jeho obnova vyžádá, si zatím netroufá nikdo odhadnout.

Foto: Šálek Václav, ČTK

Pracovník zámku věší kamennou mozaiku zachycující knížete Josefa Václava z Liechtensteina, která bude součástí expozice zpřístupněná od 21. května ve druhém patře zámku ve Valticích na Břeclavsku.

Poté, co stát zabavil po druhé světové válce zámek Lichtenštejnům, v něm sídlilo zemědělské družstvo, byla v něm sušárna tabáku i věznice. Když si památkáři zámek v 80. letech přebírali, bylo jeho druhé patro v havarijním stavu. Od té doby čeká na obnovu. Zámek je coby součást Lednicko-valtického areálu od roku 1997 na seznamu památek UNESCO.

Foto: Šálek Václav, ČTK

Kastelán Michal Tlusták odkrývá obří plátno se skupinovým portrétem rodu Liechtensteinů, který bude součástí expozice ve druhém patře zámku ve Valticích na Břeclavsku.

Největší atrakcí druhého patra zámku bude obří plátno. U obrazu bylo uvedeno, že pochází z 18. století a zachycuje rodinu knížete Lichtenštejna - někdejšího majitele zámku. Odborníci ale v roce 2006 zjistili, že kníže Josef Václav (1696 až 1772) sice na obraze je, ale s císařovnou Marií Terezií (1717 až 1780) a jejím početným příbuzenstvem. Svědčí to podle vědců o jeho zcela výsadním postavení, kterého u císařského dvora dosáhl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám