Hlavní obsah

Osudy zaniklých obcí připomínají tabule na Miladě

Právo, ape

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tuchomyšl, Vyklice, Zalužany, Lochočice a Hrbovice jsou názvy již zaniklých obcí na Ústecku, které v minulosti ustoupily těžbě uhlí. Po ukončení těžby vzniklo na místě lomu jezero Milada, v jehož okolí mohou nyní turisté vidět nové informační tabule. Ty návštěvníky seznamují s místní historií zaniklých obcí.

Foto: Profimedia.cz

Jezero Milada.

Článek

Město Ústí nad Labem chce instalací nových tabulí podpořit rozvíjející se turistickou a rekreační oblast.

„Snažíme se každý rok otevřít minimálně dvě naučné stezky k podpoře turistiky ve městě a jeho blízkém okolí. Podařilo se to i letos. Po stezce Bertiným údolím je pro zájemce o historii k dispozici i tato obnovená naučná stezka o zatopených obcích,“ sdělil náměstek primátora Tomáš Vlach (ANO).

Historie informačních cedulí na Miladě se datuje od roku 2016, kdy vznikl projekt Milada – bezpečně a bez bloudění, na kterém se společně s městem podílel Palivový kombinát Ústí a Dobrovolný svazek obcí Jezero Milada. Do této spolupráce se zapojilo i Muzeum města Ústí nad Labem, které zpracovalo texty o zaniklých obcích a doplnilo je o dobové fotografie.

Na stránkách muzea mohou také turisté najít doplňující informace o zatopených obcích, a to jednoduše pomocí QR kódů nacházejících se na všech informačních tabulích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám