Hlavní obsah

Ostrůvek Sark v Lamanšském průlivu chce přilákat nové obyvatele

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrůvek Sark v Lamanšském průlivu je evropským unikátem. Jako jedno z mála míst na světě zakazuje automobily, a lidé se tak přemisťují třeba na koňských povozech. Kvůli klesající populaci chce nyní místní iniciativa přilákat nové obyvatele. Sází mimo jiné na to, že je Sark daňovým rájem, píše server Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Ostrov Sark se pyšní pitoreskními scenériemi

Článek

Sark patří spolu s Jersey a Guernsey mezi Normanské ostrovy a je vůbec nejmenším nezávislým státem takzvaného Commonwealthu, volným sdružením zemí Spojeného království. Aktuálně má necelých 500 obyvatel a jeho populace v posledních letech pozvolna klesá.

Německý podnikatel Swen Lorenz, který na Sarku od roku 2004 pobývá, proto založil iniciativu Sark Society, jejímž cílem je přilákat nové obyvatele. Ti se mohou těšit nejen na život na zcela unikátním místě, kde jsou zakázány osobní automobily, ale hlavně na řadu výhod.

Výhodou je poklidné tempo

„Buďte jedním z pěti set lidí, kteří si zařídí nový život. Pomozte zaplnit tajný evropský mikrostát, který má aktuálně řadu prázdných nemovitostí. Jde o jedinečnou příležitost,“ uvedl Lorenz, jenž dále poznamenal, že na Sarku nemusejí obyvatelé platit například daň z příjmu, daň dědickou, darovací a z převodu nemovitosti nebo DPH.

Nejmenší vězení světa má jen dvě cely. Dodnes se používá

Cestování

Podle podnikatele o přesídlení projevilo zájem zatím 20 lidí, včetně jednoho páru, který se na ostrov už stihl i přestěhovat. „Každý rok Sark přitahuje na 60 tisíc turistů. Je z velké části nedotčený a známý oslnivou scenérií a poklidným životním tempem,“ láká Lorenz. Podle něj se navíc práce na dálku stává čím dál více běžnou, díky tomu může být i tak odlehlý ostrov, jako je Sark, atraktivnější.

„Pokud chcete zmizet před problémy světa a zároveň se vám nechce opouštět západní Evropu, je Sark pravděpodobně tím nejlepším místem, kam se vypravit. Navíc jsme zcela bez covidu,“ uvedl podnikatel jednu z dalších předností ostrova.

Iniciativa Sark Society se bude snažit až o zdvojnásobení stávající populace, které je klíčové pro udržitelnost celé společnosti. Podporu organizaci vyjádřila i hlava státečku Christopher Beaumont, jenž drží historický titul seigneura, tedy jakéhosi lenního pána.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám