Hlavní obsah

Ostrov, kde i městské pláže stojí za to. Objevila je už Agatha Christie

Novinky, Klára Antonova Fischleinová (Mallorca)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrov Mallorca s necelými 900 tisíci obyvateli přes léto praská ve švech. Letos kvůli zhoršené bezpečnostní situaci v žádaných dovolenkových lokacích, jako bylo Tunisko, Egypt či Turecko, příliv turistů do Španělska i na jeho ostrovy ještě zesílil. Zatímco místním s turisty chvílemi dochází trpělivost, návštěvník diskomfort nijak zvlášť nepocítí.

Foto: Klára Antonova Fischleinová

Port de Pollenca na severu Mallorky nabízí dlouhé a prostorné pláže.

Článek

Českými médii proběhla zpráva, že Mallorčané, zejména ti z hlavního města Palma de Mallorca, mají už turistů plné zuby, protože je omezují v jejich běžném životě. Ulice jsou přeplněné, nalézt místo k zaparkování si vyžaduje desítky minut kroužení okolními ulicemi…

Tato zpráva je z půlky června, kdy se na Mallorce letní turistická sezóna teprve probouzela. My jsme na ostrov dorazili poslední červnový týden a zůstali téměř do půlky července. Náš pobyt končil právě v Palmě, kde jsme strávili několik dní.

Věrným společníkem nám po celý pobyt bylo vypůjčené auto, které jsme stejně jako v ostatních částech ostrova i v hlavním městě celkem bez problému vždy zaparkovali tam, kde jsme potřebovali. Samozřejmě na neplaceném stání, i taková místa se našla a nejednalo se o kraj města jako spíše o širší centrum.

Foto: Klára Antonova Fischleinová

Areál katedrály Panny Marie, která je dominantou Palmy, kvete a voní.

Možná tedy místní štvou v některých konkrétních dnech nájezdy účastníků zájezdů, kteří přicházejí naráz ve velkém počtu, nevím. Dovolenou (bez cestovní kanceláře) jsme plánovali zhruba dva týdny před odletem. Přesto jsme ve všech lokacích sehnali odpovídající úroveň ubytování, a to za cenu, která nám vyhovovala. Pravda, nebylo to hledání na pár minut, ale tak to s dovolenou zkrátka chodí, pokud se chce člověk vyhnout rozčarování na místě.

Ze zvědavosti jsme pak už během pobytu na Mallorce brouzdali po aktuálních možnostech ubytování a žasli jsme. Last minute nabídky s počátkem třeba za den či dva byly snové. Za cenu pokoje ve dvouhvězdičkovém hotelu byly volné i ty ve čtyřhvězdičkových, dokonce leckdy včetně snídaně. Mágové, kteří umějí kouzlit s ubytováním s možností zrušení do poslední chvíle, si mohou s podobnými last minute nabídkami celkem vyhrát, pokud na ostrově střídají lokace jako my.

Dokonalé městské pláže

Když už jsme u lokací, je na čase rozdělit plusové a minusové body těm našim. Hodnocení každého místa, kromě toho, že je subjektivní, má svoji omezenou platnost. Špinavou čtvrť mohou napřesrok ukázkově vyčistit, a do přírodních lokalit se člověk nachomýtne třeba jen ve špatném období, kdy něco zrovna nekvete, neroste apod. Nicméně…

Mallorca je proslulá kromě pěší i cykloturistiky v létě hlavně skvělým koupáním. S tím nelze než souhlasit. I my jsme si na plážích užili královský relax. Náš pobyt začal na severu ostrova v přístavním městečku Port de Pollenca, jehož možnosti člověk naplno ocení až ve chvíli, kdy tu netráví pouhé hodiny, nýbrž dny.

Port de Pollenca v létě žije turistickým ruchem, ostatně jako celé pobřeží Mallorky. Pomyslnou hradbu tohoto vcelku poklidného přístavu tvoří pohoří Serra de Tramuntana táhnoucí se od severu přes západ ostrova. Toto pohoří je takřka celoročně cílem pěších turistů a cyklistů, kteří tam statečně zdolávají pozvolné i strmé serpentýny.

Foto: Klára Antonova Fischleinová

Pláže v Port de Pollenca jsou čisté a udržované.

Foto: Klára Antonova Fischleinová

Pláže v Port de Pollenca jsou čisté a udržované.

Ovšem zpět k moři. Port de Pollenca je jedním z těch perfektních míst, kde naleznete zázemí v podobě kaváren, restaurací a obchůdků hned u pláže, ale zároveň nabízí vytoužený klid k odpočinku. Přestože se ve městě zdržovaly tisíce turistů a samozřejmě většina z nich mířila k moři, na několik kilometrů dlouhém pruhu písečných pláží se lidé rozptýlili tak, že si stačilo vybrat, jestli zakotvíme blíže moři či ke kavárně, prostoru bylo vždycky dost. Moře čisté, písek jemný, co víc si přát – ještě ke všemu na městské pláži.

Zajímavost
Půvab městečka Port de Pollenca a jeho okolí objevila i legendární autorka detektivek Agatha Christie. Vznikla tak její kniha Potíže v zálivu Pollensa.

Když už zamíříte na sever Mallorky, jeďte se alespoň na jeden den koupat na poloostrov Formentor. Jeho bílé pláže omývané průzračným mořem vás dostanou! Tento evropský Karibik je dostupný lodí, autem či autobusem.

Foto: Klára Antonova Fischleinová

První loď míří z Port de Pollenca v 11:00, po hodině následují čtyři další. Poslední zpět jede v 16:30.

Cesta autem je bezesporu výhodnější než lodí. Zatímco obousměrný lodní lístek vyjde dospělého na 13,5 eur (365 Kč), celodenní parkovné vyjde zhruba na půlku. Navíc lze podél silnice parkovat zdarma, když máte štěstí na místo. Vyplatí se dorazit ráno/dopoledne, místní pláže se totiž ještě před obědem rychle zaplní.

2. část o plážích na Mallorce vyjde v následujících týdnech...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám