Hlavní obsah

Ostrov Bali začal vybírat turistickou daň. Na Indonésany se nevztahuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Indonéský ostrov Bali, který každoročně přiláká miliony lidí, začal ve středu vybírat turistickou daň. Návštěvníci ze zahraničí tak musejí za pobyt zaplatit 150 tisíc rupií (asi 225 Kč). Opatření se nevztahuje na domácí turisty.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Úřady odůvodnily poplatek nutností získat finance na řešení nepříznivých dopadů masového cestovního ruchu, kterým „ostrov bohů“ silně trpí. „Tato daň je zaměřena na ochranu našeho kulturního dědictví a životního prostředí,“ řekl podle deníku Le Parisien úřadující guvernér Bali Sang Made Mahendra Jaya.

Daň je nutné zaplatit prostřednictvím internetového portálu Love Bali a zahraniční turisté tak musí učinit, ať už na ostrov přijedou z ciziny, nebo z jiných částí Indonésie. Guvernér vyjádřil přesvědčení, že elektronický způsob platby zabrání frontám na letišti.

Podle oficiálních údajů navštívilo Bali od ledna do listopadu 2023 téměř 4,8 milionu turistů a tamní odvětví cestovního ruchu se tak nadále zotavuje. Před pandemií koronaviru jezdilo na ostrov až 6,2 milionu návštěvníků ročně.

V době pandemie a uzavřených hranic turistika na Bali silně utrpěla, což bylo pro ostrov katastrofou. Cestovní ruch se na jeho ekonomice podílí z 80 procent.

Nepřístojnosti na posvátných místech

Tropický ostrov s úžasnou přírodou, exotickými plážemi a cennými památkami zavedl turistickou daň i ve snaze odradit nevychované turisty. Úřady na Bali v minulosti zaznamenaly řadu nepřístojností a incidentů v chrámech a na dalších posvátných místech, které převážně hinduistickou populaci ostrova šokovaly.

Bali není první destinací, která zavedla daň v rámci boje s negativními následky nadměrné turistiky. Učinila tak i městská rada v italských Benátkách pro návštěvníky, kteří přijíždějí do města v hlavní sezoně jen na jeden den.

Platit musí rovněž návštěvníci Bhútánu, který ovšem loni v září snížil denní poplatek na osobu z 200 dolarů (4732 Kč) na polovinu.

Na Bali dělají z mužů slabé éry pořádné chlapy

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám