Hlavní obsah

Ostravská zoo pokřtila hrošíka, tygřík Elvis však uhynul

Novinky, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako na houpačce. Tak vypadá letošní bilance ostravské zoologické zahrady v událostech kolem nových mláďat. V úterý tam slavnostně všichni zaměstnanci zoo pokřtili se speciálním dortem ročního hrošího samečka, před měsícem zde však zažívali smutné chvíle, když se jim nepodařilo zachránit téměř dvouměsíčního tygříka ussurijského - Elvise. Zadávil se masem.

Článek

Krušné a naopak i šťastné chvíle ošetřovatelé v letošním roce prožívají také kolem rodinky slonů indických. Nejprve se v zoo na jaře slavilo kvůli dvěma narozeným slůňatům, což se povedlo poprvé v historii českých zahrad.

Menší sloní sameček ale dokázal přežít jen necelé dva měsíce. Radost však zoo dělá druhé slůně pokřtěné Rashmi, tedy Paprsek. Sloní holka se má čile k světu a nyní na slunci prozkoumává sloní výběh a stále se pouští dále od své mámy Johti.

„To je příroda. Slonímu samečkovi selhal oběhový systém, nebyl totiž dostatečně vyvinutý. V přírodě by zřejmě nepřežil ani ty dva měsíce. Co se týká uhynulého tygřího samečka Elvise, tak je to také smutná událost. Ale občas se prostě stane, že když mláďata přecházejí z pití mateřského mléka na masitou potravu, tak to nezvládnou," líčila mluvčí ostravské zoo Šárka Kalousková

"Ostatní dva tygříci z narozené trojice koťat, Eda a Elton, jsou v pořádku a rychle přibírají,“ řekla Kalousková. Dodala, že v úterý si ale zoo užila radostnou událost na křtinách ročního hrocha obojživelného.

„Dostal jméno Hubert. Zajímavostí je, že den i měsíc jeho narození, tedy 20. červenec, se shoduje s datem narození jeho otce, chovného samce Honzy. Jen je mezi nimi třiačtyřicetiletý rozdíl. A aby toho nebylo málo, tak shodou okolností se křtiny hrošíka v úterý konaly den před 34. narozeninami jeho matky, hrošice Katky,“ vypočítávala Kalousková.

Jméno hrošímu klukovi vybrali kmotři, zástupci firmy Auto Heller, kteří jsou významným sponzorem a dlouholetým partnerem zahrady. Hroši jsou erbovním zvířetem ostravské zoo. Právě letos je kolem těchto zvířat velmi rušno.

Kromě křtin hrošíka Huberta se v březnu otevřel zrekonstruovaný hroší pavilón a počátkem dubna zoo vydala již 5. ročník Evropské plemenné knihy hrocha obojživelného. Kromě toho zhruba před dvěma týdny zahrada odhalila unikátní kostru hrocha.

Reklama

Související články

Poznávací výlet za nejvíc sexy akcenty

Cestovat se dá za čímkoli, co lidem přijde zajímavé. Někteří jezdí za památkami, jiní za přírodou, někdo za sexy akcenty. Opravdu, i za tímhle poznáním se dá...

Výběr článků

Načítám