Hlavní obsah

Orlické Záhoří již brzy spustí novou lanovku, lyžaře vyveze na hřeben Orlických hor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Orlické Záhoří

Dvě desítky let usilovala obec Orlické Záhoří na Rychnovsku o stavbu lanovky. Až dosud byla obec, v níž žije asi 210 obyvatel, známá víc jako centrum běžkařského sportu, a to díky 4,6 kilometru dlouhému a osvětlenému okruhu pro běžkaře. V závěru ledna se ale v místní části Jadrná otevře pro turisty nová, čtyřsedačková lanovka.

Foto: Ondra Kadlec

Horní stanice nové lanovky v Orlickém Záhoří

Článek

„Aktuálně se provádějí zkoušky, kdy se například lano musí desítky hodin točit bez sedaček. Předpokládáme, že by mělo být hotovo o víkendu, možná v pondělí. Pak již začne zkušební provoz, kdy již bude možné vozit cestující,“ řekl Právu starosta Orlického Záhoří Vojtěch Špinler (bezp.) a dodal, že jde o osobní visutou jednolanovou dráhu oběžného systému s odpojitelným uchycením čtyřmístných sedaček, část s takzvanými bublinami.

Lanovka je 1450 metrů dlouhá a zájemce vyveze až pod vrchol Koruna, jenž je s výškou 1101 metrů druhým nejvyšším v Orlických horách. Za hodinu dokáže vyvézt nahoru devatenáct set lidí.

Nová sjezdovka, která zabírá plochu asi šesti hektarů, je sice mírná, ale dostatečně široká, dlouhá 1,7 kilometru s převýšením asi 330 metrů. A nechybí na ní ani umělé zasněžování. Skiareál by měl být otevřen denně od 9 do 16 hodin, a jak slibuje starosta, ceny se budou pohybovat na úrovni okolních lyžařských středisek. Denní permanentka tak přijde v hlavní sezoně na 790 korun.

Foto: Ludmila Žlábková, Novinky

Stavba lanovky, stav z listopadu 2023

„Kromě sjezdařů mohou lanovku využívat i běžkaři, kteří se díky ní dostanou na hřeben Orlických hor a zde se napojit na hlavní běžeckou magistrálu s dvěma sty kilometry udržovaných tratí. Získali jsme tak nové nástupní místo, které by mělo odlehčit věčně přeplněnému parkovišti na Šerlichu,“ upozornil starosta Špinler. I proto je součástí projektu stavba dvou parkovišť, kde turisté mohou zdarma parkovat své auto. Vejde se na ně až 350 vozů.

Stavba repasované lanovky z roku 1994, dovezené ze Švýcarska, včetně výstavby přilehlého areálu, přišla na více než 160 milionů, polovinu pokryl úvěr. Investorem je společnost Skiareál Orlické Záhoří, v ní má obec zhruba třetinový podíl. Dalšími partnery jsou soukromé firmy. „Obec také získala nově asi dvanáct pracovních míst,“ dodal starosta.

Lyžování kousek za moravskými humny. Semmering láká na akční sjezdy během celého dne

Cestování

Reklama

Související témata:
Orlické Záhoří

Výběr článků

Načítám