Hlavní obsah

Opuštěný hinduistický chrám stále láká turisty. Mohou za to Beatles

Novinky, dov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celé roky se klášter v Indii měnil na ruiny, a přesto jej navštěvovali poutníci z celého světa. Opuštěný ášram, hinduistický chrám, ve kterém populární jogín Mahariši Maheš Jógi učil celou sestavu skupiny Beatles transcendentální meditaci, je dodnes cílem fanoušků legendární britské kapely. Jeho stěny navíc zdobí výjimečná galerie obrazů.

Foto: Profimedia.cz

Hinduistický klášter zdobí překrásné grafity.

Článek

Leží u úpatí Himálají v objetí poklidné přírody plné exotického ptactva a za ním tiše teče řeka Ganga. Hinduistický klášter se zapsal do světových dějin populární hudby v roce 1968, kdy ve svých prostorách ubytoval členy skupiny Beatles. Místo, kde své slavné žáky vyučovat filozof Mahariši Maheš Jógi, od té doby vyhledávali poutníci z celého světa, aby stanuli na tom samém místě, co rockové legendy.

Beatles prý zde za svůj pobyt napsali přes 48 písní, ze kterých se mnoho dostalo na jejich slavnou desku White Album. Ovšem jejich život v klášteře nebyl vůbec jednoduchý. Po deseti dnech musel odejít Ringo Starr, který trpěl žaludečními potížemi z příliš kořeněného jídla a Paul McCartney ho následoval po třech týdnech.

Nejdéle zde přetrval Lohn Lennon a George Harrison, ti spolu v klášteře žili osm týdnů. Legend o tom, co kapela všechno prožila během svého pobytu v ašrámu, je skutečně mnoho — říká se, že Lennon zde sepsal píseň I am so worried.

Foto: Profimedia.cz

Malby v klášteře zůstávají nedotčené.

Zájem rockových fanoušků ovšem klášter nezachránil, protože od roku 1997 byl opuštěný a místo začalo chátrat. Přestože krása kláštera upadala, tak do něj přicházeli další a další poutníci, aby zde cvičili jógu a meditovali.

Ášram (což je označení pro poutní místo, nebo také pro obrovský komplex budov) leží v Národním parku Rajaji kousek od města Rishikesh, které je bráno za světové hlavní město jógy. Hinduisté Rishikesh považují za svaté místo a navštěvují jeho chrámy za účelem uzdravení.

Foto: Profimedia.cz

Klášter je cílem jogínů i hudebních fanoušků.

Od začátku roku 2016 bývalý domov Beatles ale konečně potkalo štěstí. Z bývalého kláštera Mahariši Maheše Jógi se stala ekologicky přátelská turistická destinace. „Vyspravili jsme meditační cely a chodby a očistili podlahy a zdi. V budoucnu bychom tu chtěli ještě otevřít kafeterii,“ řekl Rajendra Nautiyal, strážce národního parku. „Návštěvníci mohou pozorovat ptactvo nebo vyrazit na procházku po stezkách národního parku.”

Foto: Profimedia.cz

Mnoho z maleb na zdích je věnováno hinduistickým vůdcům a myslitelům.

Ovšem i přes slavnou minulost Beatles je největším lákadlem starého kláštera umělecká tvorba na jeho zdech. Tu s pomocí talentovaných umělců z celého světa vytvořil kanadský umělec Pan Trinity Das.

Kromě referencí na slavnou britskou sestavu na zdech mohou turisté spatřit duchovní hinduistické vůdce, včetně Mahariši Jógi a Dalajlámy. Hinduistický chrám tak nabral druhý dech a stal se opět místem poklidu a míru.

Reklama

Výběr článků

Načítám