Hlavní obsah

Olomouc průvodem a zvony uctila památku zavražděného krále Václava III.

Historický pietní průvod prošel ve středu centrem Olomouce. Byl připomínkou krále Václava III., posledního panovníka z dynastie Přemyslovců, který byl právě 4. srpna ve městě před 715 lety úkladně zavražděn.

Olomoučané uctili památku krále Václava III. Video: Miloslav Hradil, Právo

 
Článek

Průvod vyšel po poledni z Biskupského náměstí přes Wurmovu a Dómskou ulici na Václavské náměstí ke katedrále sv. Václava, kde jeho účastníci v tzv. horní kryptě položili bílé a rudé růže k soše Václava III.

Přesně ve 13 hodin a 6 minut se pak na přibližně deset minut rozezněly katedrální zvony. Čas 13:06 přitom odkazoval na přibližnou dobu, kdy mohlo k vraždě krále dojít, a především na letopočet 1306.

Původně organizátoři předpokládali, že zvony budou znít 3 minuty, což mělo připomenout tři bodné rány do králova těla, fakt, že Václav byl třetím králem toho jména, a skutečnost, že byl držitelem tří korun: české, polské a uherské. Nakonec se zvonění k uctění jeho osobnosti protáhlo o několik dalších minut.

Připomenou i další výročí

Průvod byl první akcí projektu Milénium olomouckých Přemyslovců, jehož vznik reaguje mj. na to, že letos uplyne tisíc let od únosu Jitky ze Schweinfurtu knížetem Břetislavem I., po kterém následoval jejich odjezd na Moravu a dlouhodobý pobyt v Olomouci.

Organizátoři chtějí podle autora projektu Tomáš Kryla také připomenout 990. výročí narození knížete Spytihněva, nejstaršího syna Břetislava a Jitky, či 960. výročí jeho úmrtí a vystřídání na českém trůnu jeho mladším bratrem Vratislavem, pozdějším prvním českým králem, který se také narodil v Olomouci.

„S jeho pětinásobným pravnukem Václavem III., od jehož olomoucké vraždy roku 1306 uplynulo 715 let, se na stejném místě uzavírá královská linie přemyslovského rodu,“ připomněl Kryl s tím, že rod dal Moravě i dva biskupy, a to Dětleba, od jehož úmrtí uběhne letos 840 roků, a Jana VII., zvaného Volek, který skonal před 670 lety.

„K důležitým letošním kulatým výročím patří také 1030 let od první zmínky o Olomouci v dokumentu Dagome Iudex a 890 let od posvěcení katedrály svatého Václava,“ poznamenal Kryl.

Vítkův hrádek opravují ze vstupného

Tipy na výlety

Projekt nazvaný Milénium olomouckých Přemyslovců podle něj připomene unikátní průsečnici výročí rodu Přemyslovců řadou kulturních, společenských, populárně naučných, vzdělávacích i pietních akcí.

„Jde nejen o aktuální připomínku historických událostí a osobností - jejich aktérů, ale zejména v dlouhodobém horizontu o vytváření turistické značky “Olomouc – město Přemyslovců“, místo spoluvytváření nejstarších dějin české státnosti,“ zdůraznil Kryl.

Projekt je podle něj pro svou rozsáhlost rozfázovaný do tří let. „V letošním roce například vznikne přemyslovská turistická trasa doplněná tištěnou brožurkou, uskuteční se komentovaná vycházka přemyslovskou Olomoucí s možností jejího dalšího opakovaní na objednávku a zakládáme také tradici pietního průvodu k uctění památky v našem městě zavražděného krále Václava III,“ doplnil Kryl.

Malby v komnatách Znojemského hradu se restaurují

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám