Hlavní obsah

Amsterdam zvedne turistickou daň. Bude nejvyšší v Evropě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turisté mířící do nizozemského hlavního města si od příštího roku připlatí. V Amsterdamu totiž navýší turistickou daň; odvádět se bude 12,5 procenta z ceny za pokoj. Podle Lonely Planet půjde o nejvyšší pobytový poplatek v Evropě. Úřady chtějí tímto způsobem bojovat s masovým cestovním ruchem, který město dlouho sužuje.

Foto: Profimedia.cz

Za pobyt v Amsterdamu si turisté od příštího roku připlatí.

Článek

Turistická daň aktuálně odpovídá sedmi procentům ceny pokoje. Pokud je tedy průměrná cena v amsterdamském hotelu kolem 175 eur za noc (4300 korun), znamená to, že poplatek 12,25 eura (302 korun) vzroste na 21,88 eur (540 korun). Podle CNN jde o vůbec nejdražší daň svého druhu v Evropě, pravděpodobně i na světě. Například v Barceloně platí turisté 2,25 eura (55 korun) na osobu denně, v Paříži pak kolem čtyř eur (necelých sto korun).

V Amsterdamu ale kromě klasické pobytové daně navýší od příštího roku i poplatek za výletní lodě. Ten vzroste o zhruba tři eura na osobu.

Město, kde je vše možné? Nikoliv

Zvyšování pobytové daně je pro Amsterdam logickým krokem, ačkoli turisty jistě zabolí. Právě proti nevychovaným návštěvníkům a účastníkům rozluček se svobodou nizozemská metropole dlouho bojuje. Masový cestovní ruch totiž znesnadňuje život místním. Vyplývá to i z dlouholeté propagace Amsterdamu coby svobodného města, kde je možné zažít prakticky cokoliv, uvádí Lonely Planet.

Úřady se v posledních letech této nálepky snaží zbavit a představily řadu opatření, které mají od návštěvy odradit nevhodně se chovající turisty. Omezení se dotkla například slavné čtvrti červených luceren s prostitutkami ve výlohách.

Zákaz prohlídek čtvrtí červených luceren? Nelíbí se samotným prostitutkám

Cestování

Peníze vybrané z daně mají podle radnice putovat do čtvrtí, kde je to nejvíce potřeba. Mají také osvobodit obyvatele od finančních závazků. Místostarostka Hester van Burenová uvedla, že místní už tak bojují s inflací, a proto se nebudou zvyšovat daně jim, ale pouze turistům.

„Návštěvníci nám pomohou zaplatit úkony, které je ve městě třeba vykonat. Pomůže nám to zacílit především na dopady masového cestovního ruchu, a s investicemi do čistých ulic a řešením problémů v jednotlivých čtvrtích,“ okomentovala van Burenová.

Barcelona se ostře vymezila vůči jednomu typu turistů

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám