Hlavní obsah

Od základů po 541 metrů za dvě minuty. Video ukazuje, jak rostl newyorský mrakodrap

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Časosběrné video vměstnalo více než desetiletí trvající proces do pouhých dvou minut. Výstavba newyorského mrakodrapu One World Trade Center tak působí jako věž jednoduše skládaná třeba z kostek lega.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Zrychlený záznam výstavby mrakodrapu One World Trade Center

Článek

Mrakodrap One World Trade Center nahradil dvojici budov Světového obchodního centra (takzvaných Dvojčat), které se zřítily při teroristickém útoku v září 2001. Výstavba nové newyorské dominanty začala v roce 2004. Právě od tohoto momentu vznikaly i snímky dokumentující postupný růst mrakodrapu až do finální výšky 541 metrů.

Z tisíců snímků vzniklo časosběrné video s dělníky a auty kmitajícími jako mravenci. Skleněné stěny v něm místo 11 let zrychleně vyrůstají dvě minuty — od země vysoko k nebi.

Vyhlídka One World ObservatoryVideo: One World Observatory

One World Trade Center je čtvrtou nejvyšší budovou světa. Koncem května se tam ve výšce 382 metrů (102. patro) otevřela vyhlídková plošina One World Observatory. Nabízí panoramatický výhled na New York — například sochu Svobody, Brooklynský most, Wall Street, Empire State Building — i exkurzi do posledních 500 let historie Manhattanu.

O podobný zážitek je, jak se ukázalo, obrovský zájem. Vstupné vychází na 32 dolarů (asi 800 korun). Statisíce lístků si zájemci rozebrali už v předprodeji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám