Hlavní obsah

Od poloviny prosince v Tatrách omezí turistiku se psem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Slovensku schválili nový návštěvní řád pro Tatranský národní park (TANAP), který začne platit od poloviny prosince 2023. Od prosince se tam omezí například turistika se psem.

Foto: Profimedia.cz

Tatranský národní park zavádí jasný systém pravidel pro návštěvníky.

Článek

Pohyb se psem bude možný pouze mimo lokality s výskytem svištích kolonií, se stálou přítomností kamzíků a mimo míst výskytu vzácných šelem i dalších vzácných a ohrožených druhů živočichů.

Kromě toho se zavádějí areály zimní turistiky, mění se sezonní uzávěry a prodlouží se stávající cyklotrasy v dolinách. Horolezci musí mít nově doklad o výcviku a průkaz, který bude povinný také pro skialpinisty a vodáky.

Jasná pravidla

„Po více než šestiletém procesu se završilo společné úsilí kolektivu lidí, jehož výsledkem jsou jasná pravidla pohybu návštěvníků v nejstarším národním parku na Slovensku,“ uvedl náměstek ředitele správy TANAP-u Peter Spitzkopf.

„Možná nebudou vyhovovat všem, ale faktem je, že odrážejí kompromis mezi zájmy ochrany přírody a požadavky zájmových skupin, které využívají území národního parku,“ dodal Spitzkopf.

O novinkách se zájemci dočtou na webu tanap.sk a vyznačené budou i přímo v terénu. „Je před námi množství mravenčí práce, která by měla vést k tomu, že tato pravidla si postupně osvojí každý návštěvník TANAP. Také proto budeme první rok vůči návštěvníkům tolerantní a doufáme, že také oni budou mít pochopení vůči nám při zavádění závazných pravidel,“ konstatoval Spitzkopf.

Ve středních Čechách už se lyžuje

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám