Hlavní obsah

OBRAZEM: Pohoda na řeckém ostrově Sámos

Novinky, Eva Rajlichová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řecké ostrovy jsou oblíbenou destinací mnoha českých rekreantů, zejména pro svou malebnost a civilizovanou možnost rekreace. Pokud dáváte přednost místům, která nejsou zavalená turisty na každém kroku, pak je ostrov Sámos ideálním prázdninovým cílem.

Článek

Ostrov Sámos je největším z Egejských ostrovů. Ty se rozkládají od Rhodop na severu směrem na jih podél západního pobřeží Turecka. Ke známým Egejským ostrovům patří mimo Sámosu,  Límnos, Chios, Thassos a také Lesbos.

Ostrůvek je velmi hornatý, na hřebenech se často setkáte s lopatkami větrných elektráren - ty místní využívají pro výrobu elektrické energie. Vzhledem k tomu, že Sámos leží necelé dva kilometry od západního pobřeží Turecka, nabízí se i možnost zajímavých výletů lodí.

Městečko Pythagorion svým jménem připomíná slavného místního rodáka filosofa, matematika a zakladatele filosofické školy Pythagora ze Samu. Ten se tu narodil asi v roce 570 př. n. l. Na ostrově je také okolo 20 klášterů, které byly vystavěny převážně v 16. století.

Přístavní promenáda v Pythagorionu dýchá prázdninovou atmosférou. Pokochat se můžete i pohledem na úlovek rybářů, kteří právě tady prodávají výsledky své celodenní práce. Foto Novinky/Eva Rajlichová

V blízkosti hradu, který měl především strážní funkci, se nachází také archeologické naleziště. Foto Novinky/Eva Rajlichová

Sámos je místem s bohatou vegetací. Foto Novinky/Eva Rajlichová

Ostrov Sámos má kopcovitý terén, proto se tady nabízí celá řada krásných vyhlídek na krajinu či moře. Foto Novinky/Eva Rajlichová

Jednoduchý bílý kostelík krásně kontrastuje s modrou oblohou. Foto Novinky/Eva Rajlichová

Průzračná voda Egejského moře svádí ke koupání, to je na Sámosu velmi příjemné. Foto Novinky/Eva Rajlichová

Ranní červánky jsou na Sámosu také velmi půvabné.  Foto Novinky/Eva Rajlichová

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám