Hlavní obsah

Objevte krásu rakouské řeky Mur

Právo, Petra Hátlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prázdniny a doba dovolených jako by si říkaly o pořádný vodácký zážitek. Oblíbenou lokalitou, hlavně pro zkušenější milovníky vodních sportů, kterým již nestačí české řeky, je Rakousko.

Článek

Mezi méně známé, ale o to krásnější řeky patří i Mur. Její sjetí se dá zvládnout za jeden den. Nabízí rychlou vodu pro zkušenější vodáky. Ti, kdo si nejsou jisti svým umem, by se na ni neměli vydávat bez zkušeného doprovodu. Ten poskytuje řada cestovních kanceláří za velmi rozumné ceny a s plným servisem, do kterého patří i zapůjčení všeho potřebného.

Vybavení vlastní

Zdatnější vodáci mohou vyrazit sami. Nutností je opatřit si řádné vybavení. V Rakousku totiž nefungují půjčovny lodí a dalšího vodáckého vybavení tak, jako v Čechách. Kdo chce na řeku, musí mít věci vlastní.

Rakouské horské řeky vyžadují zavřené lodě – tedy kánoe či kajaky. Potíže mohou způsobit nafukovací lodě, které jsou během roku zakázané. Od června jsou sice více či méně tolerované, ale spoléhat na to, že jejich použití bude bez potíží, je ošemetné. Podobně jsou na tom i rafty.

Při plánování víkendu je třeba počítat s delším přejezdem. Od hraničního přechodu Dolní Dvořiště, je to k místu nalodění v Tamswegu přes Salzburg 315 km, což se dá zvládnout asi za tři a půl hodiny jízdy. Odjezd z domova je tak možný naplánovat na pátek odpoledne a následně zakempovat v tábořišti v Tamswegu, nebo vyrazit o půlnoci, cestu prospat, na místo dorazit až ráno a jít rovnou na řeku.

Začátek sobotní trasy je v Tamswegu pod železničním mostem, konec v St. Ruprecht ob Murau. Řeka Mur je velmi dobře dostupná ze silnice a podél vybraného úseku vede cyklostezka a úzkokolejka. Tu ocení hlavně ti, kdo nechají auto při nalodění na parkovišti s tím, že se pro něj po splutí toku vrátí. Kdo chce tuto variantu využít, měl by si najít spoje ještě na nádraží v Tamswegu před naloděním.

Svačinu s sebou

Úsek na Muru je dlouhý přibližně 25 kilometrů a předpokládaná doba jízdy je 4 – 5 hodin, počítáno s přestávkami na nabrání sil. Ideální vodní stav na splutí je 130 centimetrů, minimum pak 70 centimetrů na vodočtu na mostě v Tamswegu.

Náročnějším místem na řece je pozvolný jez, který je asi 6 kilometrů od začátku trasy v místě za dřevěným mostem v Madlingu. V tomto úseku je mnoho balvanů, které zčásti zatarasují koryto. To se zužuje a voda vytváří válec. Před sjezdem je dobré zde vystoupit a jít si prohlédnout místo pod válcem, splutí se doporučuje levou stranou.

Při sjíždění rakouských řek musí vodáci počítat s tím, že řeky nejsou lemovány hospůdkami a stánky s občerstvením tak, jako je tomu u nás. Na cestu je proto fajn vzít si s sebou do lodě nějaké jídlo. Sníst ho je možné na některé z mnoha plážiček, které jsou podél koryta. Cíl je u města St. Ruprecht ob Murau, odkud se vybraný jedinec ze skupiny vydá úzkokolejkou zpět do tábořiště v Tamswegu a vrátí se s autem a přívěsem na lodě pro ostatní.

V neděli si můžete řeku prohlédnout ze břehu. Nabízí se možnost využití cyklostezky, která podél vybraného úseku řeky Mur vede. Až si tuto pětadvacetikilometrovou trasu projedete, máte dvě možnosti: znovu se jako v sobotu z města St. Ruprecht ob Murau vrátit úzkokolejkou do tábořiště, nebo šlápnout do pedálů a dostat se do Tamswegu po vlastní ose.

Na co nezapomenout

  • Na rakouské ledovcové řeky je třeba plné vodácké vybavení, tzn. nutná je helma a plovací vesta
  • Ledovcové řeky jsou hodně studené, pokud tedy není vyloženě parno a slunečno, unese se i neopren
  • na vodácký víkend do Rakouska je třeba mít zdravotní cestovní připojištění pro případ úrazu

Mur

Mur je rychlejší ledovcová řeka, protékající typickým horským údolím lemovaným lesy a loukami, při sjíždění řeky se nabízí i krásný pohled na zasněžené vrcholky hor. Koryto je plné kamenů padajících z hor, část z nich je pod hladinou a nejsou vidět, je tak třeba velké opatrnosti.

Reklama

Související články

Atraktivní výlet na Zlatou řeku

Na mapě České republiky sice není k nalezení, avšak většina lidí ví, že už bezmála sto let - od počátků trampingu v Čechách - se romantickým přízviskem Zlatá...

Výběr článků

Načítám