Hlavní obsah

Nový surfařský ráj? Místní doufají, že se jím stane Nigérie

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Surfování nebude asi tím prvním, co si lidé vybaví, když se řekne Nigérie. Někteří obyvatelé hlavního města Lagos ovšem doufají, že by se to mohlo v budoucnu změnit. Vlny laguny přitahují zatím mladší ročníky, přívětivá je totiž cena. Jedna hodina lekce surfování vyjde na necelých 400 korun, píše agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nigérie láká surfařeVideo: Reuters

 
Článek

První školu v Lagosu spustil nadšenec Godpower Pekipuma, který vyrůstal nedaleko zdejší pláže Tarkwa Bay. Surfování propadl po zhlédnutí tematického filmu, od té doby už uplynulo 15 let. „Tehdy jsem ani nevěděl, že mají nějaká specializovaná prkna, myslel jsem si, že to je obyčejná dřevěná deska. Ale byl jsem neuvěřitelně fascinován a hrozně jsem toužil se surfování naučit,“ řekl Pekipuma.

V posledních letech se podle něj zájem o surfování minimálně v Lagosu zvedl. Rozhodl se proto založit si školu a dávat lekce začátečníkům. Ti, kteří disponují vlastním prknem, zaplatí devět dolarů, zhruba 220 korun, se zapůjčením prkna 16 dolarů, zhruba 400 korun. „Viděla jsem video, jak se dá ve zdejší laguně surfovat, a říkala jsem si, proč to nevyzkoušet. Lokalita je příjemná,“ tvrdí jedna ze studentek Rosie Collyová.

Stále drahé hobby

Podle Pekipumy má před sebou surfování v Nigérii ještě dlouhou cestu, mnohé lidi totiž odrazuje i vysoká cena vybavení. Prkna jsou drahá a musela by se dovážet z Jihoafrické republiky. Sám Pekipuma jich nemá tolik, aby je mohl půjčovat mimo své lekce.

„Snažím se teď stát členem Mezinárodní surfařské asociace, což mi umožní naučit se další nové dovednosti,“ svěřil se Pekipuma. V dlouhodobém výhledu by se chtěl stát prvním Nigerijcem, který se zúčastní surfařské soutěže, aby mohl tento sport ve své zemi více promovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám