Hlavní obsah

Nový kostel v Plzni potěší věřící i turisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud se v Plzni přece jen podaří vybudovat nový kostel, první katolický svatostánek po více než sto letech, zřejmě z něj budou mít radost nejen věřící, ale i turisté. Pravděpodobně totiž vyroste kousek od sídliště Vinice – nad lochotínským parkem, v zatravněném svahu mezi tamním pavilonkem a někdejším Domem pohádek.

Foto: Vizualizace Atelier Soukup Opl Švehla

Tak by mohl vypadat interiér plánovaného kostela.

Článek

A radnice by chtěla příslušnou obecní parcelu vyměnit za pozemky, které pro změnu vlastní církev na Chlumu, rekreačně využívaném kopci s rozhlednou na okraji západočeské metropole.

Slibná lokalita

„Máme ambici oblast Chlumu revitalizovat,“ řekl Právu radní David Šlouf (ODS). Mimo jiné je v plánu obnova turistické „občerstvovny“ na vrcholu. „S biskupstvím jsme si vyměnili základní informace ohledně velikosti pozemku na Vinicích a toho, co bychom naopak požadovali my. Teď čekáme, až nás vyzvou k další schůzce, jsme připraveni.“

Generální vikář Jakub Holík potvrdil, že jednání se rozběhla: „Biskupství má zájem, aby kostel vznikl. Hledají se pozemky a směna Chlumu za prostor u lochotínského pavilonku je nastřelené téma. Mohlo by se jednat i o odkupu, ale upřednostňujeme směnu pozemků.“ Pokud dojde k dohodě, určí cenu pozemků na obou miskách vah znalecký odhad. „Případný rozdíl by jedna nebo druhá strana doplatila,“ vysvětlil Šlouf.

Italský kostel je přilepený ke skalnímu úbočí. Pod ním se rozevírá propast

Cestování

Původně se s církevní novostavbou počítalo na jiném místě Severního předměstí — u paneláků nedaleko obchodního centra Gera. Jenže místní se postavili proti, vadilo jim hlavně plánované kácení. „Stavbu kostela podporuji, ale ne tam, kde se kvůli němu musí porážet staré stromy,“ uvedla Helena Řežábová (ODS), starostka dotčeného plzeňského obvodu. „Jsme všemi deseti pro, aby stál vedle lochotínského pavilonku, je to vhodná lokalita,“ dodala.

Vytipované pozemky se líbí i františkánům, kteří projekt iniciovali. Ostatně pavilonek už léta využívají k bohoslužbám. „Je to dobré místo, jsme na něj zvyklí,“ sdělil Šebestián Smrčina z tamní Římskokatolické farnosti, která patří k nejaktivnějším a nejperspektivnějším v Plzni.

Minimum změn

Svatostánek, který měl stát vedle Gery, navrhl renomovaný ateliér plzeňského architekta Jana Soukupa. „Pokud vyroste vedle lochotínského pavilonku, zřejmě půjde o upravený stávající projekt,“ podotkl Holík. Podle Soukupa jen musejí přibýt další prostory sloužící jako zázemí. „Vlastní kostel by zůstal stejný, teď dokončujeme příslušnou studii,“ doplnil Soukup.

Do stavby se zelenou střechou o oválném půdorysu se má vejít zhruba dvě stě lidí, počítá se třeba i s klubovnami pro věřící. „Naše současné sídlo bychom pak opustili a asi prodali. Peníze by šly právě na stavbu nového kostela,“ uzavřel františkán Šebestián Smrčina.

Barevný lom Seč bude přírodní památkou

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám