Hlavní obsah

Novinkou turistické sezóny na Plzeňsku jsou barokní cyklotrasy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavní novinkou letní turistické sezóny v Plzeňském kraji jsou tři barokní cyklotrasy na severu Plzeňska, které mají všechny start i cíl ve městě Plasy. Je na nich deset takzvaných barokních odpočívek, z nichž jsou vidět krajina, hospodářské dvory nebo památky daného uměleckého období, řekla vedoucí krajského oddělení cestovního ruchu Ilona Šnebergerová.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Kraj chce z tras udělat komplexní turistický produkt, na nějž navážou služby a akce. „Zapojujeme obce, podnikatele, město Plasy, klášter, centrum stavitelství, knížecí pivovar, zoo a ubytovací kapacity na trasách, například penzion v Žebnici,” uvedla Šnebergerová.

Středobodem je komplex Mariánské Týnice, kde před dvěma lety vzniklo Centrum baroka. Kraj už jedná o spolupráci s cestovními kancelářemi a s Českými drahami. „Všechny různě dlouhé okruhy, z nichž nejdelší má kolem 30 kilometrů, se dají vzájemně propojit. Je na nich logo Západočeské baroko, které my teď hodně propagujeme,” uvedla Šnebergerová.

Na startu a cíli v Plasích je velká informační tabule. K trasám, jež většinou vedou po méně frekventovaných silnicích, jsou vydány mapy s legendami, které lidé dostanou v infocentrech a na krajském úřadu.

Trasy i pro pěší

Kraj dále rozvíjí i projekt Zlatá stezka, který je inspirován německou obdobou Goldsteig, což je druhá nejúspěšnější dálková pěší trasa v Německu. „Rozšířili jsme ji do Čech. Němci mají dvě hlavní páteřní větve, vyznačené žlutě. Naši jsme vyznačili oranžově a vede paralelně s hranicí z Chodové Plané na Tachovsku až k Českým Budějovicím a jen v Plzeňském kraji má kolem 300 kilometrů včetně sedmi ‚modrých’ propojovacích úseků,” uvedla Šnebergerová.

Během roku vydá kraj průvodce. Kraj rovněž aktualizoval turistickou mapu Chráněné krajinné oblasti Brdy, která se loni v lednu otevřela turistům po zrušení vojenského prostoru. „Je větší, má podrobnější měřítko a více zajímavých bodů. Spojili jsme se s lidmi z Brd, s destinační společností Orlov a s Agenturou ochrany přírody a jsou tam opravdu aktuální věci,” uvedla Šnebergerová.

Nová je také mapa desítek tajemných míst v Plzeňském kraji, například léčivých pramenů, jeskyní, krypt či hradních sklepení.

Reklama

Výběr článků

Načítám