Hlavní obsah

Nové lákadlo Mostecka? Území po těžbě se promění v lesopark

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naučný park, sportoviště a přírodní koridor, to vše bude spojovat nový lesopark, který ponese jméno po někdejším ministrovi životního prostředí Ivanu Dejmalovi. Vybudován bude na území po těžbě uhlí mezi Mariánskými Radčicemi a Lomem na Mostecku.

Foto: Vizualizace Severočeské doly

Centrem celého parku bude stávající vodní plocha, vodu překlene pontonový most.

Článek

„Vznikne nové rekreační místo pro místní i turisty a přírodní zóna oddělí obydlené oblasti od uhelného lomu. Připomínat bude historii těžby i významného ekologa 90. let minulého století,“ řekl Právu Lukáš Kopecký, mluvčí společnosti Severočeské doly (SD), která za myšlenkou ojedinělého způsobu rekultivace krajiny stojí.

Na ploše přes sto hektarů má v příštích letech vzniknout zcela nová rekreační zóna. Důlní společnost je investorem projektu, který se bude ucházet o podporu financování z takzvaných 15 ekomiliard, určených na zahlazování starých škod po těžbě v severozápadních Čechách.

„Chceme vytvořit atraktivní prostor mezi lomem Bílina a obydleným územím Mariánských Radčic a Lomu jako přirozenou součást krajiny,“ doplnil mluvčí.

Dominantou nová vyhlídka

Zvelebení prostoru, který byl dlouhá léta ponechán přirozenému vývoji, bude zahrnovat i úpravy zeleně. Měly by ale zachovat současný ráz přírody. Díky minimálním zásahům člověka se zde totiž vytvořily zcela nové biotopy, především v mokřadech a okolo vodních ploch, které obývají i chránění živočichové.

„Území je jakýmsi biokoridorem, který využívají zvířata pro migraci mezi Českým středohořím a Krušnými horami,“ připomněl Kopecký.

Centrem celého parku bude stávající vodní plocha, která vznikla propadem starého důlního díla. Vodu překlene pontonový most, díky molu zde najdou zázemí rekreační rybáři. Okolo nádrže povede in-linová dráha. Další sportovní vyžití nabídne cyklokrosová dráha, dětské a discgolfové hřiště. Nejvýraznější dominantou areálu bude devítimetrová vyhlídková věž, která nabídne pohledy na Krušné hory, České středohoří i uhelný lom mezi nimi.

Na otevřené památky už dorazili v předstihu turisté

Cestování

Nový park přímo naváže na současný rekreační areál s koupalištěm v Mariánských Radčicích. „Náš rekreační areál v posledních letech zvelebujeme, máme v něm restauraci. Počítáme tedy s tím, že areál nabídne zázemí návštěvníkům parku. To by mělo mít přínos pro naše podnikatele,“ uvedl starosta Mariánských Radčic Jaroslav Sikora (nez.).

Lesopark nebude však jen prostorem pro rekreaci, ale také pro vzdělávání. Připomínat bude historii těžby uhlí i obce, které v minulosti zanikly. Areál nazvaný Paměť krajiny se bude nacházet okolo dubu Ivana Dejmala, který byl na místě vysazen před více než deseti lety jako základ budoucího lesoparku. Připomíná severočeského rodáka, významného ekologa, který se podílel na přípravě územních limitů těžby uhlí.

„Dub je pro nás i místní obyvatele symbolem hranice, za kterou již těžba nikdy v budoucnu nepůjde,“ vysvětlil Kopecký.

Větrník v Třebíči se točí a otevře v létě

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám