Hlavní obsah

Nová pravidla působí na chorvatských hranicích značná zdržení, příští víkend ukáže víc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přísnější kontroly na vnějších hranicích schengenského prostoru, které platí ode dneška, způsobují na přechodech mezi Chorvatskem a Slovinskem zdržení. Menší pro osobní automobily, velká pro ty nákladní.

Foto: Profimedia.cz

Menší fronty se tvoří na mnoha hraničních přechodech Chorvatska. Auta se pozvolna štosují i na maďarsko-chorvatském přechodu Letenye.

Článek

Jak informují záhřebská a lublaňská média, například na přechodu Macelj, který cestou k moři často využívají i čeští turisté, osobní automobily čekají až 30 minut. Trpělivostí se pak musí obrnit pasažéři autobusů a řidiči kamiónů, kteří stráví na hranicích i více než dvě hodiny.

Podobná situace je i na dalších místech a slovinská policie doporučuje využít k cestě menší hraniční přechody, kde je ale čekání jen o málo kratší. Zdržení způsobila nová pravidla, podle kterých musejí všichni cestující na hranicích schengenského prostoru projít pečlivou kontrolou.

Nyní mají být systematicky prověřovány a s odpovídajícími databázemi srovnávány veškeré doklady, a to jak při odjezdu, tak u příjezdu do unijního prostoru bez vnitřních hranic. [celá zpráva]

Větší zkouška přijde za týden

Dnešní kolony jsou jen první zkouškou nového systému, větší nápor na policisty na hranicích má přijít teprve během víkendu a zejména příští týden. O velikonočních svátcích totiž bývá pravidelně silnější provoz a právě Velikonoce tak naznačí, jak bude situace na chorvatsko-slovinských hranicích vypadat během letních prázdnin.

Turisty hojně navštěvované Chorvatsko přitom dosud není členem Schengenu, cestu do unijního prostoru bez hraničních kontrol balkánské zemi zkomplikovala migrační vlna před dvěma roky. Záhřeb tehdy organizoval převoz uprchlíků ze srbsko-chorvatské hranice do Slovinska a podle chorvatských médií tento krok výrazně zbrzdil už předtím nevelkou ochotu Bruselu přijmout zemi do schengenského prostoru.

Reklama

Výběr článků

Načítám