Hlavní obsah

Nová atrakce v Iráku? Honosné paláce bývalého diktátora

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Irák v současnosti nepatří zrovna mezi destinace, kam by mířily zástupy turistů, země je proto chce nalákat pomocí nových atrakcí. Těmi by se v budoucnu měly stát paláce bývalého prezidenta Saddáma Husajna. Ministerstvo turismu se snaží stavby ochránit před ještě rozsáhlejším chátráním.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bývalé paláce někdejšího diktátora Saddáma Husajna se stanou turistickou atrakcíVideo: AP

 
Článek

Jedním z paláců je takzvaný Cloud Palace, který stojí na hoře Karah ve výšce 2051 metrů. Ačkoli z něj zbyly v podstatě jen betonové zdi, torzo stavby odhaluje kreativitu jeho tvůrců. „Saddám Husajn navštívil region Dahúk na jaře 1989 se spoustou inženýrů a expertů a v hlavě se mu zrodil nápad, že by mohl lokalitu kolem Sersinku proměnit na prezidentský rezort,“ vysvětluje historik Natheef Mohamed.

V oblasti byly vybudovány čtyři skupiny paláců, na jejichž současném stavu se podepsala také irácko-íránská válka. „V zemi je celá řada dalších paláců, například v Kirkúku. Některé ovšem po povstání v roce 1991 nepřežily,“ dodává. Centrála turismu v kurdistánském regionu Dahúk doufá, že až budou stavby obnoveny, přitáhnou mnoho turistů i kvůli neopakovatelné a krásné atmosféře celé oblasti.

Jedním z největších pozůstatků po Husajnovi je Republikánský palác v srdci Bagdádu. S jeho stavbou sice začal počátkem 50. let poslední irácký král, Husajn ho však významně rozšířil a byl jeho hlavním sídlem až do roku 2003, kdy byl sesazen. Několik let poté palác sloužil jako velvyslanectví Spojených států amerických, Iráčanům ho USA předaly nazpět v roce 2008.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám