Hlavní obsah

Nocleh v kasárnách, prohlídka unikátního bunkru. Plzeňský kraj rozjel vojenskou turistiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeňský kraj

Plzeňský kraj rozjel takzvanou vojenskou turistiku. Návštěvníky láká do bývalých kasáren i tematických muzeí. Projekt je jediným svého druhu v České republice, informoval radní pro kulturu a cestovní ruch Libor Picka (STAN).

Foto: Atom muzeum Míšov

Unikátní bunkr v Míšově na Plzeňsku, kde se skladovaly jaderné zbraně.

Článek

Za minulého režimu sídlily v kraji až stovky vojenských útvarů. „Šlo o velmi hustou síť. Často se na nás obraceli bývalí vojáci, kteří tady sloužili. To nás vlastně inspirovalo,“ vysvětlil Picka.

Nabídka má přitáhnout nejenom vojenské nadšence a milovníky válečné techniky, ale i rodiny s dětmi. Ostatně přesně takhle to funguje ve Strašicích na Rokycansku. Tamější Muzeum středních Brd provozuje v někdejších kasárnách i ubytovnu.

A zájem v ní přespat je velký. „Zařízení je spartánské, lůžka z 80. let. Bývalí vojáci tady pořádají srazy, dokonce chtějí nocovat ve stejných pokojích se stejnými kamarády,“ řekl vedoucí muzea Tomáš Makaj. Kromě nich míří do Strašic i celé generace. „Tátové, někdy už i dědečkové, vezmou příbuzné do míst, kde sloužili, a vzpomínají,“ pokračoval.

Do skladu jaderných zbraní

Nový projekt provází návštěvníky po zaniklých kasárnách a seznamuje je s historií. V drtivé většině už budovy neslouží svému původnímu účelu, ale proměnily se na byty, zázemí pro školy, hasiče, záchranáře nebo i kulturu. Výjimkou jsou třeba Klatovy, kde se mimochodem natáčel film Copak je to za vojáka… Tam v současnosti funguje 142. prapor oprav.

Na podzim vydalo hejtmanství tematickou brožuru. „Posádky se nacházely ve městech i vesnicích. V Plzeňském kraji byly statisíce mladých mužů,“ vyčíslil autor publikace Václav Plescher.

Jsme rájem pro milovníky vojenské techniky
Radka Vávrová

Radní doplnil, že na západě Čech sloužil třeba slovenský premiér Robert Fico. „Nedávno jsem se sešel s českobudějovickým biskupem Vlastimilem Kročilem. Mezi řečí se mi zmínil, že část vojny strávil v Boru u Tachova,“ nastínil Picka.

Za tahák považuje také vojenská muzea. Vyzdvihl například unikátní bunkr v Míšově. „Je to jediný sklad jaderných zbraní na světě, který je nyní přístupný veřejnosti,“ upozornil Václav Vítovec z místního Atom Muzea v Brdech.

Za pozornost jistě stojí i originální sbírka Muzea na demarkační linii v Rokycanech. „Jsme rájem pro milovníky vojenské techniky. Ta se objevila v řadě filmů a seriálů, jako třeba Vyprávěj, Lidice, Kolja, Obecná škola nebo Zdivočelá země,“ vyjmenovala Radka Vávrová.

Bližší informace včetně tipů na výlety do okolí je možné najít na internetových stránkách.

Moderní kadibudka, která nesmrdí. V Rokycanech mají první veřejnou ekologickou toaletu

Koktejl

Výběr článků

Načítám