Hlavní obsah

Nevídaná kaple na místě, kde byste ji nečekali

Novinky, fis

Římskokatolická kaple v americkém státě Arizona patří mezi architektonická umělecká díla. Její štíhlá konstrukce je zapuštěná do skály, také barvou dokonale zapadá do okolní scenérie. A stojí v místech, kde byste ji asi nečekali.

Foto: Profimedia.cz

Kaple svatého kříže v Arizoně přirozeně splývá s okolím

Článek

Kapli svatého Kříže najdete v arizonském regionu Sedona v chráněné přírodní rezervaci Coconino National Forest. Snadno ji lze přehlédnout, jakmile vám na ni ale jednou padne zrak, hned tak ho neodtrhnete.

Foto: Profimedia.cz

Kaple stará šedesát let působí stále moderně.

Zvláštní kaple, dokončená v 50. letech minulého století, vznikla na popud sochařky Marguerite Brunswigové Staudeové, která se v Arizoně narodila. Architekty se stali Richard Hein a August K. Strotz.

Foto: Profimedia.cz

Od vstupu do kaple je nádherný výhled.

Už rok po svém dokončení, tedy v roce 1957, získala kaple architektonické ocenění. O 50 let později ji arizonští obyvatelé zařadili mezi největší člověkem vytvořené divy země. Zvláště magický pohled bývá na kapli v noci, kdy je pečlivě nasvícená.

Pravidelně se zde konají bohoslužby a ačkoliv se zdá odříznutá od civilizace, věřící i turisté si k ní bez problémů cestu najdou. Téměř přímo ke kapli lze vyjet i autem, v blízkosti je parkoviště.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám