Hlavní obsah

Nepál mění pravidla pro výstup na Everest mrknutím oka. Horolezci jsou frustrovaní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nepál se v posledních letech snaží usměrňovat příval horolezců mířících na Everest. Donutily ho k tomu mimo jiné události z minulých let, kdy se před vrcholem tvořila fronta, v níž zahynulo rekordní množství lidí. Ani letošní sezona není z hlediska nových opatření výjimkou, horolezci však tvrdí, že se nařízení mění z týdne na týden, jsou chaotická a nikdo pořádně neví, co nakonec platí.

Foto: Profimedia.cz

Horolezci si stěžují na nejasná pravidla pro zdolání Everestu.

Článek

Poslední měsíc byl pro vůdce expedic frustrující, píše server Outside. Pravidla pro pokoření nejvyšší hory světa se několikrát změnila, kvůli čemuž jsou lezci zmatení, a navíc přilepení k internetu, aby dohlédli na nejnovější aktualizace. „Tohle je Nepál. Nikdo neví, jak se budou nová opatření interpretovat, implementovat a vynucovat,“ okomentoval rakouský expediční vůdce Lukas Furtenbach, který na nejvyšší horu světa pořádá výpravy.

Sběr exkrementů a povinné čipy

Přehazovaná mezi Nepálem a horolezci započala někdy začátkem února, když země oznámila, že dobyvatelé Everestu budou muset po sestupu odevzdávat pytlíky s vlastními exkrementy na důkaz, že po sobě v horách nezanechali nepořádek.

O pár dní později vyšla nová sada nařízení, ještě striktnější. Ta určuje například, jak velké mají být stany v základním táboře nebo že vybavení na start nesmí dopravit do tábora helikoptéra, ale jak - tamní druh tura.

Horolezci na Everestu budou muset po sestupu odevzdat pytlík s exkrementy

Cestování

Podle Furtenbacha byla řada lidí po přečtení nových dokumentů značně zmatená. „Možná letos uvidíme v základním táboře více stanů než kdykoliv předtím, a to kvůli novým pravidlům,“ uvedl expediční vůdce s tím, že kvůli limitu na velikost budou lezci nuceni vyrazit s větším počtem menších stanů.

Ani tím však Nepál s novými pravidly neskončil. Nařídil rovněž, aby lezci povinně nosili trasovací čipy, které mají usnadnit lokalizaci v případě záchrany. A mezitím úřady také zrevidovaly pravidla, jež vydaly jen o půl měsíce dříve. Expediční vůdci se o tom dozvěděli z internetu.

Změny těsně před sezonou

Ačkoli Nepál původně trval na tom, že veškerou výbavu budou do základního tábora dopravovat jaci, nakonec to bude přeci jen moct být v některých případech i helikoptéra. „Pokud by tohle pravidlo nebylo volnější, nastal by chaos. Horolezci by neměli včas vybavení, jídlo ani kyslík,“ míní Furtenbach, podle něhož je oznamování takových zásadních změn několik týdnů před začátkem sezony naprostým selháním.

Úřady nakonec pozměnily i pravidlo ohledně stanů, které v podstatě zakazovalo používání větších stanů, v nichž se lezci scházejí k jídlu či na porady. „Je to velmi nepraktické. Podle tohohle opatření byste do stanu nacpali sotva židli,“ stěžoval si Šerpa Dawa Steven, šéf společnosti Asian Trekking.

Opatření, které Nepál vydává, nepřicházejí pro nic za nic. Jde mimo jiné o reakci na minulý rok, který na Everestu patřil k těm nejsmrtelnějším, zemřelo tam 18 lidí. „Chceme tím řešit rostoucí počet úmrtí na nejvyšší hoře světa,“ řekl šéf nepálské turistické centrály Rakéš Gurung serveru Kathmandu Post.

Ledovec, na kterém stojí základní tábor pro výstup na Everest, navíc rapidně taje. Opatření mají proces zpomalit. Horolezci si však stěžují na to, že do poslední chvíle nevědí, s čím mohou a nemohou počítat.

KVÍZ: Jedna osmitisícovka vedle druhé. Co víte o Nepálu?

Cestování

Zajímá vás Nepál?

Více se o Nepálu dozvíte v našem podcastu Slepá mapa, jehož hostem byla Češka Tereza Košnařová. Ta do Nepálu odjela jako dobrovolnice a učila tamní sirotky angličtinu. Zemi procestovala společně s Indií a dalšími destinacemi jihovýchodní Asie. Rozhovor si můžete pustit na videu:

Slepá mapa - Nepál a IndieVideo: Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám