Hlavní obsah

Zámek Weesenstein – perla saské koruny

Novinky, Německá turistická centrála/Schlösserland Sachsen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Weesenstein není zrovna dobře dostupný, o to je však překvapivější a velkolepější,“ poznamenal už v roce 1801 jeden nadšený pocestný ve své zprávě z cesty. Podobně jsou na tom s poznatky i dnešní návštěvníci, jimž se před očima na skalním výčnělku nad obcí Müglitztal v údolí říčky Mohelnice najednou majestátně zjeví zámek Weesenstein. Jedinečná stavba, která pamatuje osm století saských dějin, byla v 19. století za krále Jana I. Saského utajenou rezidencí saské královské rodiny.

Foto: Schlösserland Sachsen

Zámek Weesenstein se nachází v Sasku, jen kousek od českých hranic.

Článek

Dějiny naruby

Vydejte se na pomyslnou cestu saskými dějinami. Zde na zámku ovšem trochu netradičně v opačném pořadí, neboť zde cesta ke středověkým kořenům vede nahoru. Klenbový sál hned pod střechou, stáje v pátém poschodí, pod nimi klenuté sklepy a ještě o patro hlouběji vrchnostenské komnaty: na zámku Weesenstein se zdá, jako by vše bylo naruby. Budova se totiž v průběhu staletí rozšiřovala odshora dolů. Základy zámecké věže, nejstarší části Weesensteinu, najdeme o pět pater výše než o několik staletí mladší klasicistní zimní zahradu.

Foto: Silvio Dittrich

Zámecký park

Obklopen přírodou

Zámek je zasazen do krajiny zalesněných kopců, u nohou mu však leží také překrásná parková zahrada ve francouzském stylu. Ta zde tvoří neodolatelný kontrast k na první pohled nedotčené přírodě, jež zámek i park obklopuje. Takové prostředí přímo vybízí k poklidným procházkám.

Foto: Silvio Dittrich

Zámek Weesenstein

„Všechno má svůj čas“ – Koloběh života v Sasku a Čechách

Od 28. října 2017 do 4. března 2018 lze na zámku navštívit zajímavou výstavu, která se věnuje běhu života a s ním spojených oslav a zvyků: „Všechno má svůj čas“ – tento řádek nepochází z žádné známé písničky, kterých třeba taková východoněmecká kapela Puhdys vyprodukovala spousty, nýbrž z bible. Už odnepaměti se lidé snažili běh života rozdělit na určité etapy a strukturovat. Od narození až do smrti prochází člověk různými úseky života, jejichž završení se slaví nejrůznějšími oslavami a zvyky.

Foto: Schlösserland Sachsen

Zima na zámku Weesenstein

Narozeniny, křest, svatba – u všech těchto příležitostí se slaví. Nicméně v průběhu staletí se kultura oslav značně proměnila. Byly svatební šaty vždy bílé? Odkdy se na začátku školního roku dávají dětem kornouty se sladkostmi? Výstava odpovídá na tyto a podobné otázky prostřednictvím jedinečných exponátů, které dokládají smysl a proměny oslav životních událostí v čase. Jelikož dějiny v Sasku a Čechách probíhaly odlišně, najdeme zde i jedinečné prvky pro každou z kultur, o nichž se tu lze dozvědět více. Výstava je podporována Evropskou unií v rámci společného česko-saského projektu „Šlechtické poklady“.

Foto: Thomas Dietrich

Weesenstein pořádá tradičně o prvním adventu romantické trhy

Advent na zámku

Tradičně zve zámek Weesenstein o prvním adventním víkendu (2. a 3. prosince 2017, vždy od 14 do 19 hodin) na romantické vánoční tržiště. Rukodělní umělci, prodejci regionálních produktů i místní restaurace budou v pohádkové atmosféře zámku nabízet drobné vánoční dobroty a dárky. Nabídka sahá od vánočních květinových ozdob přes dřevěné a keramické drobnosti až po svařené víno, pečené klobásy a domácí vánoční štóly. Zkrátka kdo bude potřebovat ještě nějakou náplň do mikulášské punčochy, ten odsud určitě neodejde s prázdnou!

Foto: Schlösserland Sachsen

Advent na Weesensteinu

Zámek Weesenstein

Adresa

Am Schlossberg 1

Am Schlossberg 1 01809 Müglitztal

Am Schlossberg 1 01809 Müglitztal Tel. +49 (0) 35027 626-0

weesenstein@schloesserland-sachsen.de

Více informací o zámku najdete na www.schloss-weesenstein.de/cs

Jak to na Weesensteinu vypadá, se můžete podívat také ve videu zde.

Výběr článků

Načítám