Hlavní obsah

Plnou parou vpřed – železnice vás proveze drážďanskými zahradami i o adventu

Novinky, Německá turistická centrála/Schlösserland Sachsen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se dá do pohybu parní lokomotiva drážďanské parkové železnice, jsou její hluk a stoupající obláčky páry to jediné, co narušuje idylický klid Velké zahrady. Malé vláčky s rozvorem 381 mm tu dělají malým i velkým fanouškům železnice radost už od roku 1950. Díky ní je možné pohodlně objevovat i ty nejzazší kouty tohoto úchvatného parku v srdci saské metropole.

Foto: Schlösserland Sachsen

Drážďanská parková železnice

Článek

Velká zahrada Drážďan

Je jen málo metropolí, které se mohou pyšnit tak rozsáhlými zelenými částmi města tvořenými zahradami, prostornými parky a loukami sloužícími ke hrám i odpočinku. Takzvaná „Velká zahrada“ je jedinečným příkladem barokní a anglické zahradní tvorby a díky bohatému světu rostlin i zvířat je oblíbeným cílem jak místních, tak i turistů. Jádro zahrady tvoří raně barokní palác s rybníkem obklopený zdobným prostranstvím s bohatými kobercovými záhony, zahrádkami trvalek, skulpturami a dekorativními vázami. Romantické cestičky proplétající se lesíky i po prostorných loukách, mezi jezírky a tematickými zahradami, ale také restaurace a kavárny, jeviště pod širým nebem, zdejší botanická zahrada a zoo činí z tohoto velkolepého parku kulturní oázu v samém srdci města.

Foto: Schlösserland Sachsen

Palác ve Velké zahradě

Adventní projížďky drážďanskou parkovou železnicí

O prvních dvou adventních víkendech zvou Mikuláš a „Parkolino“, maskot zdejší parkové železnice, k vánočním projížďkám Velkou zahradou. V uzavřených či zastřešených vagonech se budete o prvním i druhém adventu moci vydat na velký okruh dlouhý 6 kilometrů. Během půlhodinové jízdy pohodlně objevíte i ty nejzazší kouty 147 hektarů velkého parku. Vlaky vyrážejí z „hlavního nádraží“ u Skleněné manufaktury. Na předvánoční jízdy bude nasazena 90 let stará parní lokomotiva „Moritz“ v tandemu s moderní elektrickou lokomotivou. V budově nádraží pak budou na koleji 0 vystaveny další stroje z časů našich dědečků.

Foto: Schlösserland Sachsen

Palác Velké zahrady je obklopen skulpturami

V rámci adventních jízd se můžete těšit také na dětský punč a svařené víno, dále také na horké vafle nebo pečené klobásky. A samozřejmě bude možné zakoupit i nějaké suvenýry či drobné vánoční dárky.

Adventní projížďky

2. a 3. 12. 2017 od 10:00 do 16:00

9. a 10. 12. 2017 od 10:00 do 16:00

Jízdné

7,00 EUR dospělí

7,00 EUR dospělí 3,50 EUR děti od 2 do 15 let

Žádné další slevy. Z vlaku není možné v průběhu okružní jízdy vystupovat ani do něj nastupovat.

Více se o parkové železnici dozvíte zde a na www.parkeisenbahn-dresden.de

Velká zahrada

Otevřena denně po celý rok, vstup zdarma

Palác je otevřen u příležitosti prohlídek a kulturních akcí, termíny a další informace najdete na www.grosser-garten-dresden.de/cs.

Podívejte se na video z Velké zahrady zde.

Výběr článků

Načítám