Hlavní obsah

Německo plánuje pro svá města MHD jihoamerického typu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nad německými městy by v budoucnu měly vést kabinové lanovky, jako je tomu například v Mexico City, kolumbijském Medellínu nebo bolivijském La Pazu. Předpokládá to plán, s nímž přišel spolkový ministr dopravy Volker Wissing.

Foto: Profimedia.cz

Lanovka nad bolivijským La Pazem.

Článek

„Jako ministr se zasadím o to, aby toto důležité téma dorazilo také do Německa,“ prohlásil Wissing podle deníku Bild. „V hustě osídlených oblastech je to spolehlivý, ekologicky šetrný a tichý dopravní prostředek,“ dodal ministr.

Aby se téma městských lanovek dostalo do širšího povědomí německé veřejnosti, převezme ministerstvo dopravy záštitu nad veletrhem Cable Car World (Svět lanovek), který se uskuteční v červnu příštího roku v západoněmeckém Essenu společně s odborným kongresem.

Wissing už nechal vypracovat studii, jejíž autoři zkoumali, jak konkrétně by šlo projekty sítí městských lanovek v německých městech uskutečnit. Došli k závěru, že jde o relativně levné řešení, které není náročné ani na prostor a dobře se provozuje i v zimních podmínkách, jak prokazují zkušenosti s lanovkami v lyžařských střediscích.

Kromě toho provozu lanovek nebrání žádné pozemní překážky a nevyžadují na rozdíl od vlaků, tramvají a autobusů žádné jízdní řády. Kabiny totiž obíhají po své okružní trase permanentně dokola.

Návrh liberála (FDP) Wissinga má podporu i u opozičních křesťanských demokratů (CDU). Jejich expert na otázky ochrany klimatu Heinrich Strössenreuther připouští, že téma městských lanovek zní dost nezvykle. „Lanovky jsou ale silně podceňovány, pokud jde o jejich průměrnou rychlost, nízkou náročnost na prostor a krátkost času potřebného pro jejich výstavbu,“ uvedl Strössenreuther.

Nejdelší francouzská lanovka? Nevznikne v Alpách, ale v Paříži

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám