Hlavní obsah

Nejdelší francouzská lanovka? Nevznikne v Alpách, ale v Paříži

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Francii chystají postavit tamní nejdelší lanovku. Kdo by čekal, že vznikne v Alpách, ten by se však velmi mýlil. Vyroste totiž na předměstí Paříže a spojí města Villeneuve-Saint-Georges a Créteil. Její celková délka bude zhruba 4,5 kilometru, cesta z jedné strany na druhou zabere kolem 18 minut.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Projekt nazvaný Cable 1 vyjde na 132 milionů eur (3,38 miliardy korun), a to bez započtení ceny samotných kabin, uvádí server Daily Mail. O stavbě se začalo uvažovat už před šesti lety, práce by měly začít letos a poprvé by se s ní měli lidé projet v roce 2025. Podle tvůrců lanovka harmonicky splyne s okolím.

Kabina má pojmout na 10 cestujících, celkově lanovka zvládne za hodinu přepravit až 1600 lidí, počítá se s tím, že ji denně využije asi 11 tisíc pasažérů. Půjde zřejmě hlavně o Francouze, kteří žijí na předměstí Paříže a do metropole jezdí za prací. Lanovka jim má usnadnit dopravu na stanice metra či autobusů.

Na trase bude celkem pět zastávek, přičemž konečná Pointe du Lac je v krátké vzdálenosti od metra. Stanice budou jednopodlažní, aby je mohli využívat úplně všichni cestující, včetně vozíčkářů. Celkově cesta po celé trase zabere asi 18 minut.

Lanovka bude poměrně dlouhá i na celosvětové poměry. Vůbec nejdelší mají v Číně, kde dosahuje takřka 7,5 kilometru. V Evropě se nejdelší lanovkou pyšní Švýcarsko, kde spojuje obec Grindelwald s horským sedlem pod horou Männlichen. Je dlouhá šest kilometrů.

Francie přišla o prvenství. Nejlepší lyžařský areál světa má Švýcarsko

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám