Hlavní obsah

Návštěva staré sklárny odhalí tradici řemesel v Braniborsku

Novinky, Německá turistická centrála/TMB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Braniborsko se jako spolková země obklopující Berlín často stává jen tranzitní oblastí pro davy proudící do hlavního města. Pokud patříte mezi ně, co takhle se na chvilku zastavit a objevovat skryté perly a tradice tohoto regionu? Vezměte to třeba přes Baruth a navštivte sklárnu z počátku 18. století.

Foto: Michel Klehm

Sklárna Baruth

Článek

Objevte stará řemesla

Braniborská ves jménem Baruth je vlastně celá muzeem pod širým nebem. Na správné adrese tu budou všichni, kteří se zajímají o industriální kulturu i řemesla a život na venkově. Zde se totiž setkává několik set let stará řemeslná tradice s obratností místních a ve starých zdech zdejší sklárny se proměňuje v umělecká díla, jejichž kreativita nezná mezí. Umělečtí řemeslníci, kuchtíci a obchodnice zde berou společně návštěvníky vesnice na cestu historií i přítomností slavné sklárny. Romantickou atmosféru místa pak doplňuje ještě expozice malby a grafiky v galerii Packschuppen.

Foto: Michel Klehm

Sklárna Baruth

300 let dlouhá tradice manufaktury

V roce 1715 se za bouřlivého období zrodila pec, jež je od té doby neuhasínajícím srdcem sklárny v Baruthu. Historie tohoto místa je pohnutá, neboť za časů industrializace byla zdejší sklárna světově proslulá. Po roce 1990 se však musela znovu najít a vydat se na dráhu manufaktury. Ještě dnes tu lze narazit na několik set let staré pestrobarevné střepy z doby, kdy hrabě Friedrich Sigismund zasněně pohlédl do krajiny údolí říčky Urstrom a rozhodl se usídlit právě zde. I díky němu je zde láska k umění a kvalitnímu řemeslu stále živá.

Foto: Michel Klehm

Nahlédněte sklářům přímo pod ruce

Umělecká zručnost zdejších sklářů se na světových výstavách v 19. století postarala o velkou míru obdivu a inspirovala také řadu dalších německých sklářů, jako byl například Reinhold Burger, k experimentování. Vynálezy jako termoska nebo tzv. rentgenka, elektronka k produkci Röntgenova záření, fascinují dodnes a je možné je spatřit právě zde ve sklárně v Baruthu v rámci expozice věnované Reinholdu Burgerovi. Není to však jen o vynálezech – místo je především pokladnicí řemeslných tradic.

Foto: Michel Klehm

Po práci odměna - navštivte krámek s lokálními produkty a vínem

Zážitky pro velké i malé kutily

Už jste někdy zažili žár sklářské pece a pocítili ozvěny tlukoucího kladiva na 300 let staré kovadlině? Ve sklárně lze snad za každým cihlovým rohem objevit nový svět, vyzkoušet si tradiční řemesla, a co je na tom nejlepší, plody vlastního úsilí si pak návštěvníci mohou s hrdostí odnést s sebou domů. I přes ten lomoz tvrdé ruční práce se dá říct, že je návštěva sklárny zážitkem, kde jdou na chvíli starosti stranou, a nakonec člověk odsud vyjde s novou dávkou energie. O to víc to pak platí v případě, že se vydáte na procházku po okolí, která je obzvláště lákavá při západu slunce. V tu dobu tu můžete pozorovat vzácné netopýry nebo si pořídit košík místní produkce a vydat se na sběr bylin s místní bylinářkou. Během dne je tu však také spousta možností výletů po okolí, ať už na pěších stezkách, nebo na cyklostezkách, které jsou příznivé i pro bruslaře. Zkrátka jen zastávka zde stačit nebude, neboť možností je tolik, že už stojí za to si v tomto poklidném kraji udělat kratší dovolenou.

Další tipy na výlety po Braniborsku

Objevte Wildpark Johannismühle, zaplavejte si v Tropical Islands, vydejte se na túru údolím říčky Urstrom, zabruslete si ve Fläming-Skate (cyklotrasa RK8 vede přímo kolem sklárny), nebo vyrazte objevovat Spreewald. To vše jen hodinu jízdy vlakem nebo autem od rušného Berlína.

Podrobné informace o sklárně Baruth a zážitcích najdete na www.museumsdorfglashuette.de

Více o Braniborsku: www.brandenburg-tourism.com

Další tipy na dovolenou v Německu hledejte na www.germany.travel

Výběr článků

Načítám