Hlavní obsah

Braniborsko zve do muzeí k objevování historie, módy i komiksů

Novinky, Německá turistická centrála/TMB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zajímavá muzea se nesoustředí jen ve velkých městech. To dokládá i Braniborsko, spolková země obklopující Berlín. V různých koutech země, stranou davů hlavního města Německa, jsou ukryty nejrůznější poklady. Do těch nejvzdálenějších lze z Prahy autem dojet zhruba za čtyři a půl hodiny.

Foto: Hans-Uwe Salge

Braniborské zemské muzeum archeologie, Brandenburg an der Havel

Článek

Zemské muzeum archeologie

Jednoznačně nejvýznamnější muzeum Braniborska se nachází hodinu západně od Berlína ve městě Brandenburg an der Havel. V jeho stálé expozici najdeme na 10 tisíc exponátů, které poskytnou ucelený obraz o kulturní historii Braniborska dlouhé více než 130 tisíc let. Expozicí o ploše asi 2000 metrů čtverečních rozdělenou do devíti tematických místností je návštěvník veden chronologicky, od doby kamenné přes dobu bronzovou a železnou, období stěhování národů a příchodu Slovanů až ke středověku a novověku.

Foto: Fritz Fabert

Braniborské zemské muzeum archeologie

K nejstarším nálezům objeveným na území Braniborska patří kromě pěstních klínů či hrotů šípů také jedna z nejstarších textilií na světě – tzv. síť z Friesacku. Obdivuhodným nálezem je také velký mincový poklad z doby Slovanů okolo přelomu 11. a 12. století, jenž byl objeven v Plänitzu. Tento poklad z většiny tvoří saské feniky. Zajímavé jsou také objevy z období novověku. Mincové poklady prozrazují mnohé o vzestupech i pádech hospodářství mezi 16. a 20. stoletím a s nimi spojených osobních příbězích.

Foto: Cartoonlobby

Muzeum komiksů

Muzeum komiksů

Z trochu jiného soudku je muzeum v Luckau. Celé je věnováno komiksům, takže nadchne i děti a není zde zapotřebí ovládat němčinu. Je zde k vidění více než 25 tisíc originálních komiksů ve všech možných podobách – kresby, grafiky, plakáty, ilustrace, skici, studie, koláže i fotomontáže. Část expozice je věnována také uměleckému odkazu někdejších východoněmeckých karikaturistů, zejména těch, kteří přispívali do satirického časopisu Eulenspiegel.

Foto: Modemuseum Schloss Meyenburg

Muzeum módy

Muzeum módy na zámku Meyenburg

Nečekaný poklad lze nalézt na zámku Meyenburg v oblasti Prognitz. Zde je k vidění jedna z největších soukromých sbírek historických oděvů a doplňků na světě. Majitelkou této skvostné sbírky je Josefine Edle von Krepl původem z Fürstenwalde. Studovala oděvní design a žurnalistiku. Po studiích byla dlouhá léta redaktorkou jednoho východoněmeckého módního časopisu. V roce 1980 založila první soukromý módní butik v tehdejším východním Berlíně, kde prodávala modely vlastní značky Josefine. Její muzeum se dnes však nevěnuje pouze módě. Do konce roku je zde například k vidění výstava loutek.

Foto: Jürgen Pilgrim

Zámek Meyenburg

Muzeum hraček na zámku Klessen

Klessen leží v srdci přírodní krajiny Havelland, jíž dominuje tok řeky Havel (česky Havola). Tento kraj je vzdálen asi čtyři a půl hodiny jízdy autem od Prahy. Na zámku Klessen se nachází muzeum hraček, jež poskytuje náhled do trochu jiného světa hraní, než jaký znají dnešní děti obklopené elektronikou. Návštěva takového muzea proto potěší všechny generace. Muzeum hraček je součástí soukromé usedlosti, k níž kromě zámku patří také zahrady s oranžérií, stáje nebo stará obecní škola. Výstava hraček probíhá v sedmi místnostech a v expozici lze nalézt exponáty německé hračkářské výroby staré i 200 let.

Foto: Spielzeugmuseum HVL

Muzeum hraček

Muzea v Braniborsku

Zemské muzeum archeologie, Brandenburg an der Havel

Informace o expozici, otevírací době a vstupném najdete zde.

Muzeum komiksů, Luckau

Otevřeno každé úterý, čtvrtek a neděli od 13 do 17 hodin. Vstupné dospělí 2 EUR, děti 1 EUR. Více informací zde.

Muzeum módy, zámek Meyenburg

Otevřeno od úterý do neděle, od 11 do 17 hodin. Vstupné dospělí 7 EUR, děti do 14 let 3 EUR, handicapovaní 5 EUR. Více informací zde.

Muzeum hraček, zámek Klessen

Otevřeno od středy do neděle a o státních svátcích od 11 do 17 hodin. Vstupné dospělí 5 EUR, rodinné vstupné 9 EUR, děti 2 EUR. Více informací zde.

Další tipy na výlety po Braniborsku najdete na www.brandenburg-tourism.com

Více inspirace pro cesty do Německa hledejte na www.germany.travel

Výběr článků

Načítám