Hlavní obsah

Některé cestovky začnou vyplácet peníze za neuplatněné vouchery už v červnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Platnost takzvaného lex voucher se blíží ke konci. Klienti cestovních kanceláří, kteří ho v letošní sezoně nevyužijí, tak mohou dostat své peníze zpět. CK spadající do skupiny DER Touristik Eastern Europe, kam patří například Fischer či Exim Tours, je začnou vyplácet už v červnu. Že o své peníze zákazníci nepřijdou, ujišťuje také CK Blue Style.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Registrujeme v poslední době zvýšený počet dotazů na uplatňování voucherů a zaznamenali jsme na trhu i obavy, jestli budou peníze za případně nevyužité vouchery v plné výši vráceny. Nechceme být součástí spekulací o tom, jestli klienti svoje peníze dostanou zpátky nebo ne,“ uvedl předseda představenstva DER Touristik Eastern Europe Jiří Jelínek s tím, že klientům, kteří vouchery nebudou chtít využít, začnou peníze vracet ještě před stanovenou lhůtou. Tou je dle zákona 14. září 2021.

CK začnou v červnu obvolávat klienty s dosud nevyužitými vouchery s tím, zda je chtějí uplatnit. V případě, že odmítnou, dostanou celou částku zpět. Týká se to zákazníků cestovních kanceláří Fischer, Exim Tours, Nev-Dama a portálu e-Travel.

Čedok spojil síly s novými aerolinkami, nabídne přímé lety do exotických zemí

Cestování

„Od začátku pro nás bylo prioritou, aby měli klienti jistotu, že i v případě, že voucher nevyužijí, dostanou svoje peníze zpět. Věřím ale, že většina klientů bude chtít svůj voucher proměnit za dovolenou, protože zájem o cestování se rapidně zvedá,“ doplnil Jelínek s tím, že v posledních týdnech se prodává o 20 až 30 procent zájezdů více než ve stejném období v roce 2019.

Lze odmítnout dle zákona

Také cestovní kancelář Blue Style ujišťuje své zákazníky, že o peníze nepřijdou. Loni vydané vlastní poukázky TravelSafe+ totiž mohou uplatnit až do konce letošního října s tím, že na zájezdy lze vyrazit až v příštím roce.

„Účelem a smyslem TravelSafe+ byla ochrana zájmů našeho klienta. Poukaz s celou řadou výhod mu byl nabídnut jako alternativa k možnosti odstoupení od zájezdu, případně vyčkání na další vývoj situace,“ vysvětlil provozní ředitel CK Blue Style Ondřej Rušikvas s tím, že převážná část zákazníků upřednostnila hned loni právě TravelSafe+ před lex voucher.

„Během následujících měsíců jsme pak dokonce zaznamenali zvýšený zájem o změnu z lex voucherů na voucher TS+,“ dodal Rušikvas. Pro poukázku od Blue Style se podle něj rozhodly tři čtvrtiny klientů.

Poukazy lex voucher je nicméně možné odmítnout dle zákona, pokud lidé spadají do kategorie tzv. zvláště citlivých osob. Jde například o těhotné ženy, držitele průkazu osoby se zdravotním postižením nebo ty, kteří jsou vedeni na úřadu práce jako uchazeči o zaměstnání a podobně. Více informací najdete zde.

Cestovní kanceláře vyhlížejí návrat Čechů k moři

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám