Hlavní obsah

Nejvyšší strom světa bez návštěvníků, jinak hrozí pokuta i vězení

O spatření nejvyššího stromu světa si mohou nechat turisté už jen zdát. Přístup k sekvoji vždyzelené nazvané Hyperion byl správou kalifornského národního parku Redwood omezen, a kdokoli bude v okolí takřka 116 metrů vysokého gigantu přistižen, může čelit až půlročnímu vězení či pokutě ve výši 5000 dolarů (120 tisíc korun).

Foto: Profimedia.cz

Strom se nachází v Redwoodském národním parku.

Článek

Důvodem zákazu je, že ke stromu nevedou žádné oficiální stezky a turisté tak musejí projít přes hustě zalesněnou oblast. Od roku 2006, kdy byla rekordně vysoká sekvoje objevena, tak došlo k závažné degradaci prostředí, uvádí server CNN.

„Navzdory náročné cestě se popularita stromu zvětšovala i kvůli blogerům či lidem píšícím o cestování, což vedlo k devastaci okolí,“ píše se v prohlášení na stránkách Redwoodského národního parku. „Jako návštěvník se musíte rozhodnout, zda budete tuto unikátní krajinu chránit nebo ji ničit.“

Oblast je špatně pokrytá signálem

Šéf pro přírodní zdroje Leonel Arguello pro server San Francisco Gate doplnil, že je v oblasti omezený signál i služby GPS, a tak může být náročné zachránit ztracené či zraněné turisty, kteří tu zabloudí.

Kromě degradace přírody přišly s návštěvníky ruku v ruce i další problémy. „Byly tu odpadky a lidé vytvářeli další boční stezky, aby si odskočili. Zanechávali po sobě toaletní papír a exkrementy. Není to v pořádku,“ doplnil Arguello.

Podle CNN nejsou rizikem pro národní park pouze lidé, ale také požáry, které Kalifornii sužují. V roce 2021 se proto jiný kalifornský park Sequoia rozhodl k extrémnímu opatření. Vedení nechalo omotat nehořlavým materiálem strom generála Shermana, který je největším na světě co do objemu. Na výšku má 83,8 metru, zatímco Hyperion 115,92 metru.

Nejstarší americký národní park slaví 150. výročí od založení

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám