Hlavní obsah

Nejvíce u nás utrácí Rusové, nákupy turistů vzrostly o více než třetinu

Novinky, Lucie Poštolková

V českých obchodech nejčastěji otevírají peněženku Rusové, v rámci turistů přijíždějících ze zemí mimo Evropskou unii. Během letošního léta utratili 41 procent ze všech nákupů, kdy si mohou zahraniční návštěvníci nechat vrátit DPH. Oproti loňskému roku vzrostly nákupy turistů o více než třetinu. Vyplynulo to z průzkumu Asociace cestovních kanceláří (ACK ČR).

Foto: Profimedia.cz

Nejvíce turisté v Česku utrácejí za módu a oblečení.

Článek

Rusové letos o prázdninách utratili v českých obchodech o 19 % více než minulý rok. Druhé a třetí místo v žebříčku nejvíce rozhazujících turistů drží zahraniční návštěvníci z Tajwanu a Číny, kterých přijíždí do České republiky rok od roku více. Tajwanci během letních měsíců nechali v České republice o jeden a půl násobek celkové částky více než minulý rok, Číňané pak za stejné období dvakrát tolik.

Průzkum vychází z výdajů, kde si turisté nechávají vracet DPH. Tuto možnost mohou využít turisté ze zemí mimo EU, kteří u nás utratí u jednoho obchodníka v jeden den částku nad 2000 korun. Turista si pouze nechá v obchodě při nákupu vyplnit Tax Free formulář, který pak společně s nakoupeným zbožím předloží na celním úřadě k potvrzení při odjezdu z EU. Na základě potvrzeného formuláře je mu pak vrácena DPH.

Stejnou možnost mají i čeští turisté, pokud cestují do zemí mimo EU, jako je například Švýcarsko, Norsko, Chorvatsko nebo Turecko.

Nejvíce turisté v Česku utrácejí za módu a oblečení. Nákupy módy činí více než polovinu. Dalším turisticky oblíbeným suvenýrem je sklo s 19% podílem a hodinky a šperky s 11% podílem na celkových tržbách. Výsledky průzkumu potvrzují dlouhodobý trend módy a oblečení jako turisty nejvíce vyhledávaného zboží.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám