Hlavní obsah

Nejúchvatnější viadukty Evropy

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letecká doprava perfektně šetří čas, ta vlaková zase může být na některých tratích ryzí romantikou. Železnice se vinou po prudkých horských svazích, podél řek, vnitřkem skal i lesů. Při průjezdu po kamenných viaduktech jako by pak vaše cesta získala další rozměr.

Foto: Profimedia.cz

Ribblehead v Anglii

Článek

Velká Británie

Cestu Harryho Pottera do čarodějné školy v Bradavicích připomíná anglický viadukt Ribblehead. Je 400 metrů dlouhý a najdete ho v Severním Yorkshiru zhruba 45 kilometrů na severozápad od města Skipton. Vlaky po něm jezdí přibližně 30 metrů nad zemí.

Švýcarsko

Od léta 2008 jsou tratě švýcarské Rhétské dráhy Albula a Bernina zapsané na seznamu UNESCO. Mezi městy Schmitten a Filisur vlaky projíždějí přes viadukt Landwasser, jedno z turistických lákadel kantonu Graubünden.

Švýcarský viadukt Landwasser

Na pouhých 136 metrů dlouhý viadukt, který je harmonicky zasazený do divoké horské přírody, se vlak vynořuje z temného skalního tunelu. Tento viadukt byl postaven na samém počátku 20. století.

Rakousko

Dvoupatrový viadukt Krausel-Klause stojí na trati známé rakouské železnice Semmering, která je od roku 1998 zapsaná na seznamu UNESCO. Viadukt je dlouhý 87 metrů, do výšky měří 36 metrů.

Foto: Profimedia.cz

Viadukt Krausel-Klause v Rakousku

Na horské železniční trati Semmering je více než stovka mostů a celkem 16 viaduktů. Trať je v provozu už 160 let. Za tu dobu prošla v řadě úseků rekonstrukcí.

Německo

Celkem 78 metrů vysoký a 574 metrů dlouhý Göltzchtalský viadukt v německém Sasku byl budován od konce května 1846 do poloviny července 1851. Na kontě má jedno nej – je totiž největším cihlovým mostem na světě.

Foto: Profimedia.cz

Göltzchtalský viadukt v Německu

Monumentální viadukt je tvořen téměř stovkou oblouků. Ty jsou rozestavěné do čtyř dlouhých pater.

Reklama

Výběr článků

Načítám