Hlavní obsah

Nejstarší pěší zóna v Česku je konečně opravená

Právo, Denisa Telaříková

Nevzhledná část ulice 28. října, která je pěší zónou v centru Ostravy, se proměnila k nepoznání. Konečně se v památkové zóně moravskoslezské metropole mohou lidé procházet po nejstarší pěší zóně v republice bez obav, že šlápnou do díry, nebo že zakopnou o praskliny. Navíc v ní přibyly lavičky a stromy, ale i historický památník se zastávkou s kolejemi, který připomíná, že tudy kdysi jezdily tramvaje.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Pěší zóna v centru Ostravy je opravená.

Článek

Centrální obvod Moravská Ostrava a Přívoz (MOaP) ve spolupráci s městem tuto část ulice, od Masarykova po Smetanovo náměstí, nechal opravit za téměř 28 miliónů korun, přičemž skoro celou částku, kromě zhruba 100 tisíc korun, uhradí evropská dotace.

Opravu ulice od počátku provázely problémy, opozdila se tak zhruba o rok.

Unikátní historický památník se zastávkou

„Rekonstrukce pěší zóny byla dokončena na konci listopadu, otevřela se však až včera. Oprava si vyžádala přeložku vodovodu, rekonstrukci části kanalizace a přeložku části vedení nízkého napětí,“ popisovala mluvčí centrálního ostravského obvodu Jana Pondělíčková s tím, že památkáři zde samozřejmě provedli také archeologický průzkum.

„Ulici se žulovými obrubníky tak nyní lemují nové lavičky, stromy i sloupy veřejného osvětlení, nechybí ani pítko. Unikátním prvkem je kolejový památník s historickou zastávkovou tabulí,“ popisovala Pondělíčková.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Přibyla i historická zastávka s kolejemi připomínající, že se tudy kdysi jezdilo tramvají.

Nové chodníky jsou nyní z řezané dlažby, komunikace pak ze štípané žulové kostky. V pěší zóně roste 21 vzrostlých javorů se zapěstovanou korunou, k odpočinku tu je 20 nových laviček z tryskané žuly s dřevěným sedákem z tropického dřeva.

Nechybí ani 49 samostatně stojících regulačních sloupků se znakem města Ostravy, které vizuálně oddělují chodníky od vozovky.

V pěší zóně jsou nyní k dispozici také litinové sloupky s odpadkovými plechovými koši, je jich celkem 16. „Nechybí ani tři stojany na kola,“ usmála se mluvčí.

Další krok k oživení centra Ostravy

Podle primátora města Tomáše Macury se proměna pěší zóny povedla. „Mám radost z toho, že se podařilo zklidnit situaci a navázat spolupráci města s centrálním obvodem, která bohužel v minulosti skřípala. Díky ní se podařilo zrekonstruovat tuto pěší zónu, která vznikla před téměř 50 lety jako první v republice,“ zavzpomínal primátor.

„Renovace je významná nejenom pro obvod, ale pro celé město. Dlouhá léta se to neřešilo. Očekávám od toho oživení centra, že ty prázdné výlohy se brzy zaplní,“ věří místostarosta obvodu Dalibor Mouka.

V ulici by se v budoucnu například mohly rozšířit i vánoční trhy, které se letos kromě Masarykova náměstí konají i na sousedním Kuřím rynku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám