Hlavní obsah

Nejnovější turistické lákadlo Kypru není na první pohled vidět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mořské dno ukrývá nejnovější lákadlo Kypru. Turisté budou moci brzy zamířit do potopeného přístavu Amathus, který údajně nechal před zhruba 2400 lety postavit Démétrios I. Poliokétés, jeden z nástupců Alexandra Velikého. Úřady na lokalitě vyzdvihují zachovalost, ale i blízkost k pobřeží ostrova.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kypr se snaží nalákat nové turisty na tisíc let starý přístavVideo: AP

 
Článek

Přístav Amathus při severním pobřeží Kypru měl vzniknout k obraně při potenciální námořní invazi z Egypta. Podle francouzských archeologů, kteří lokalitu studovali, měl být zároveň domovem jednoho z nejlepších loďstev antiky.

Do oblasti se budou moci brzy vydat běžní turisté šnorchlovat. Podle kyperského úřadu pro památky je přístav unikátní. „Nejen pro Kypr, ale obecně pro východní část Středozemního moře, a to díky své zachovalosti, ale i dostupnosti od pobřeží,“ uvedl za úřad Yiannis Violaris.

Nejčistší vodu na koupání má ze zemí Evropské unie Kypr

Cestování

Tyto atributy by mohly přitáhnout více turistů, i díky tomu, že po celém světě bují cestovní ruch ve spojitosti s potápěním, uvádí agentura AP. „Návštěvníci i místní budou mít možnost spatřit tento úchvatný starověký přístav, proplavat nad ním a poznat, jak byl postavený,“ doplnil Violaris s tím, že Kypr se navíc může pyšnit také nejčistším mořem ze všech států Evropské unie.

Specialisté aktuálně čistí pozůstatky staveb od vegetace a pro návštěvníky vyznačí trasy, po kterých se budou moci pohybovat. Viditelná mají být také přístavní mola.

Pouze pro nadšence archeologie

Podle majitele nedalekých potápěčských potřeb Michalise Siponourise ale přístav nebude tak velkým lákadlem pro ty, kteří se zajímají hlavně o podmořský život. „Je to mělká oblast, dobrá pro šnorchlování. Ale nejsem si jist, že přitáhne lidi, kteří se nezajímají o archeologii,“ míní.

Potápění není na ostrově úplnou novinkou. Mezi turisty se už dříve proslavil vrak lodi MS Zenobia, která se roku 1980 potopila nedaleko Larnaky. Úřady chtějí toto odvětví více propagovat, aby ve světle pandemie přitáhly do země zahraniční návštěvníky.

Na Kypru v posledních týdnech přibývají případy koronaviru. Z toho důvodu je země například na cestovatelském semaforu českého ministerstva zahraničí řazena do tmavě červené kategorie jako vysoce riziková.

Vyměňte Kypr či Mexiko za Velkou Británii. Anglie už má více kvalitních pláží

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám