Hlavní obsah

Nejneobvyklejší měna? Na tichomořském ostrově platí obřími kamennými disky

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen těžko byste na světě hledali podivnější platidlo, než mají na mikronéském ostrově Yap. Ačkoli se dnes používá jen ve výjimečných případech, v uplynulých stoletích určovaly obří kamenné disky bohatství svých majitelů. Některé z nich jsou natolik rozměrné, že s nimi ani nelze pohybovat, a tak jsou zejména neotřelým turistickým lákadlem, píše BBC.

Foto: Profimedia.cz

Hodnotu kamenných disků určuje velikost, tvar i ornamenty.

Článek

Samotným zážitkem je už příjezd na malý ostrůvek Yap. Ten je v pravém slova smyslu exotickým rájem s hustou džunglí, lemovaný korálovými útesy. Největší údiv ovšem přijde právě ve chvíli, kdy příchozí turista narazí na obří kamenné peníze, které by se s trochou nadsázky daly přirovnat k sochám moai na Velikonočním ostrově.

Foto: Profimedia.cz

Dnes se neobvyklá měna používá už jen pro zvláštní účely.

Stovky kamenných disků jsou roztroušeny po celém ostrově — některé přímo před hotely, jiné v džungli, na pláži nebo před domky obyvatel. Každá vesnice má navíc speciální banku, kde jsou uskladněné kusy tak objemné, že s nimi ani nelze pohnout.

„Moje rodina vlastní pět kamenných disků v dobré velikosti,“ uvedl pro BBC taxikář Falmed s tím, že se jedná o poměrně dobrý počet. Mnoho ostrovanů totiž nevlastní ani jeden.

Prostředek pro omluvu

Unikátní kamenná měna se na Yapu používala po několik uplynulých století, nikdo však netuší, od kdy přesně. Jisté je to, že každý disk je odlišný svým tvarem, velikostí, a tedy i váhou.

Jelikož ostrov nikdy nedisponoval žádnými vzácnými kovy, ani tvrdými odolnými horninami, všechny disky se vyráběly na 400 kilometrů vzdáleném ostrově Palau. Původně měly tvar velryb a charakter daru. Až později se vyvinuly do podoby dnešních obřích mincí.

Dnes už disky téměř nahradil americký dolar, přesto mají kamenné mince stále svůj účel. Třeba jako omluva za způsobené problémy či urážku někoho, kdo má vysokou pozici v ostrovní hierarchii.

„Darovali jsme jeden disk rodině, kterou můj bratr přivedl do trapné situace,“ přiznává Falmed s tím, že šlo o nevydařený sňatek. „Darovali jsme jim disk jako omluvu a oni ji přijali,“ doplňuje.

Foto: Profimedia.cz

Mnoho ostrovanů nevlastní ani jeden disk.

Hodnota disků byla vždy trochu nestálá a ovlivňovalo ji spoustu faktorů. Samozřejmě záleží na velikosti, dále také na ornamentech nebo náročnosti samotné výroby. Hodnota také závisí na tom, komu se platí a za co.

Disky mají pro místní tedy stále svou funkci. Stejně tak fungují dobře jako turistické lákadlo pro ty, kteří na maličký ostrov v Mikronésii zavítají. Odkrývat příběhy skryté za neobvyklou měnou je pro cestovatele velmi poutavá záležitost.

Reklama

Výběr článků

Načítám