Hlavní obsah

Ekologický karavan budoucnosti pro hippie příznivce má nulové emise

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když ekologický karavan Ecco na první pohled vypadá, jako by byl stvořen spíš do sci-fi filmu Star Wars, opravdu se jedná o vozítko na putování za přírodou. Ecco navazuje na ideologii hnutí hippie, je totiž konstruováno primárně pro táborníky, kteří se bojí spát ve stanu.

Foto: Profimedia.cz

Tříkolka jezdí na elektřinu, nabíjí se osm hodin. Baterie pak vydrží celých 24 hodin.

Článek

Cílem mnohých současných automobilových konstruktérů je vytvoření kompaktního a ekologického vozidla. Ecco je nejen takovým počinem, ale i dalším krokem k ekologičtějšímu stylu života.

Obrys karavanu má protáhlou přední část, která je lehce nadzvednutá nad zemí. Zadní oblá část je kulatá jako dětská prdelka. Tvar vzdáleně připomíná sochy Constantina Brâncuşiho nebo hlavičku spermie. O tomto speciálním designovém počinu budoucnosti  informoval server Tuvie.com.

Foto: Profimedia.cz
Foto: Profimedia.cz

Dalším charakteristickým prvkem je "střecha", jejíž součástí je buněčná membrána ve tvaru harmoniky. Rozevírá se jako kapesní nůž. Jejím otevřením vzniká druhé patro, které slouží jako podkroví na spaní. Interiér je elegantně zařízen pěkným obývacím pokojem, kuchyní a toaletou.

Foto: Profimedia.cz

Když je Ecco nastavené v režimu nabíjení, je schopné čerpat solární energii. Karavan jezdí jen na elektřinu, nabíjí se zhruba osm hodin. Baterie pak vydrží celých 24 hodin. Švýcarští designéři tak vytvořili auto s nulovými emisemi. Vozítko by se mělo začít prodávat od roku 2014.

Foto: Profimedia.cz

1-2 Karavan se otevírá jako kapesní nůž 3 Elektrické napájení 4 Otvor s filtrem pro přívod vzduchu 5 Čelní stěna, kterou lze pro větší soukromí zatmavit 6-7 Otevřením karavanu vzniká druhý pokoj 8 Rozkládací schody v zadní části

Luxus budoucnosti

Designéři si motoristy hýčkají, jak jen to jde, a tak mezi nové moderní karavany patří i dopravní prostředek s názvem Marchi Mobile. Luxusní vozítko je 12 metrů dlouhé a po zaparkování se dá "rozložit" až na 30 metrů čtverečních obytné plochy. Příznivce si získá hlavně díky střešní terase, která nabízí pěkný výhled odkudkoli, kde zaparkujete.

Foto: Profimedia.cz
Foto: Profimedia.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám