Hlavní obsah

Nejnavštěvovanější zábavní park funguje už 45 let

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polokulaté výročí oslaví 1. října nejnavštěvovanější zábavní park světa. Floridský Disney World byl založen před 45 lety. Se sloganem „Kde se sny stávají skutečností“ nahradil první pohádkový park Disneyland v kalifornském Anaheimu. Symbolem je známý Popelčin zámek, který se objevuje v úvodu každého disneyovského filmu.

Foto: Profimedia.cz

Socha Walta Disneyho a myšáka Mickeyho. V pozadí Popelčin zámek.

Článek

Plochu, na které se park vystavěl, si vybral sám Walt Disney. Zcela záměrně ho chtěl umístit blíž k východnímu pobřeží USA, jelikož do Kalifornie to měli obyvatelé například z New Yorku poměrně daleko. Svou velkolepou vizi už ale neměl možnost spatřit, protože pět let před otevřením (1966) zemřel ve věku 65 let na rakovinu plic.

Disney World se v podstatě sestává z několika tematických parků, jejichž počet s lety narůstal. Prvním otevřeným bylo Kouzelné království (Magic Kingdom) s Popelčiným zámkem jako s jeho hlavní dominantou. Dodnes je nejnavštěvovanějším parkem na světě, loni přivítal přes 20,49 miliónu hostů. Kouzelné království se dále dělí do šesti tematicky odlišených „zemí“.

Foto: Profimedia.cz

Divoký západ mohou hosté navštívit v tématické lokalitě Frontierland.

Například v Adventurelandu, který je stylizován především do džungle nebo zemí Středního východu, mohou návštěvníci potkat Piráty z Karibiku či Aladina s jeho kouzelnou lampou.

Frontierland dýchne atmosférou Divokého západu a ve Fantasylandu čekají klasické pohádkové postavy jako Petr Pan, Medvídek Pú či dlouhovlasá princezna Locika. Svět budoucnosti neboli Tomorrowland obývají třeba Buzz Rakeťák z Příběhu hraček nebo postavičky z Příšerek s. r. o.

Foto: Profimedia.cz

Vchod do futuristické země Tomorrowland.

Kromě tematických parků se v Disney Worldu nacházejí také různě laděné ubytovací resorty. Jedněmi z nejstarších jsou polynéský či pevnost Divočina, která připomíná kempovací zařízení v amerických národních parcích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám