Hlavní obsah

Nejlepší města k objevování po svých? Praha je v první desítce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Městská turistika je od uvolnění restrikcí po pandemii neustále na vzestupu. Vyznat se v hromadné dopravě světových metropolí ale může být pro turisty leckdy oříšek. Pro ty, kteří nechtějí zkoumat mapy metra a jízdní řády autobusů, může být ideální inspirací nový žebříček turisticky atraktivních měst, která je ideální objevovat po svých. A Praha je na krásném sedmém místě. Necháte se zlákat stupni vítězů?

Foto: Profimedia.cz

Praha se dostala do první desítky světových metropolí, jež je nejlepší objevovat pěšky.

Článek

Seznam těch nejkrásnějších měst, která jsou ideální pro pěší poznávání, zveřejnil server Daily Mail a má jej na svědomí společnost GuruWalk, jež zprostředkovává „bezplatné“ prohlídky metropolí po svých. Rezervace je zdarma, průvodce ale po absolvování trasy očekává dýško dle uvážení turistů. Výsledná stovka měst byla vybrána ze 120 zemí světa a vyšla z údajů získaných mezi dubnem loňského a letošního roku. Která jsou v nejlepší desítce?

Zlatý Řím

Věčné město se masovému zájmu turistů těší už od 19. století, a ne vždy je to k radosti tamních obyvatel. Koncentrace památek na poměrně malém území historického centra je vskutku obrovská a každý, kdo jej někdy navštívil, ví, že to hlavní lze pohodlně obejít po svých.

Jen ve Vatikánu by se dal díky bohatým muzejním sbírkám strávit den, milovníci umění hned několik. Odtamtud se turisté obvykle vydají k Andělskému hradu, přes řeku zamíří k Pantheonu, Fontáně di Trevi, Foru Romanu a Koloseu. A to jsou jen některé z nejokřídlenějších římských památek.

Foto: Profimedia.cz

Řím byl zvolen nejlepším městem pro pěší turistiku.

Už jen dva roky. Sagrada Familia se po 144 letech dočká dokončení

Cestování

„Samotné množství památek, kterými disponuje, občas způsobí, že turisté prostě nevědí, kde začít. Není proto překvapením, že Řím nabízí větší množství komentovaných vycházek než kterékoli jiné místo,“ uvádí se na stránkách hodnotitele.

Stříbrná Budapešť

Hlavní město Maďarska, známé jako „Perla Dunaje“, láká turisty na unikátní směs architektury, historie a nočního života.

Foto: Profimedia.cz

Budapešť skončila na krásném druhém místě.

Atrakce jako parlament, Budínský hrad, Széchenyiho řetězový most jsou jen některými z klenotů, které toto město nabízí turistům, jež se stále častěji rozhodují prozkoumat jeho zákoutí pěšky,“ uvádí GuruWalk.

Bronzová Barcelona

Pro milovníky architektury je Barcelona metropolí, kterou prostě nemohou vynechat. Skvosty Gaudího katalánského modernismu jsou dechberoucí mozaikou, která městu dává nezaměnitelný ráz. A turistů ještě výrazně přibude v roce 2026, kdy má být po 144 letech dokončeno jeho největší dílo, impozantní katedrála Sagrada Familia.

Barcelona ale disponuje i plážemi, promenádou La Rambla a na ní jednou z nejznámějších evropských tržnic La Boqueria. A všechny tyto cíle se nejlépe objevují pěšky.

Foto: Profimedia.cz

Do Barcelony pěšky nejen po stopách Gaudího

Čtvrtý skončil španělský Madrid, vyhlášený půvabným historickým centrem, pátá Florencie, oblíbená u příznivců umění z celého světa. Šestý je okouzlující portugalský Lisabon, lákající na barevnou kombinaci starého i nového, doplněného těmi nejlepšími plody moře.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Vyhlídka sv. Lucie je v Lisabonu oblíbená mezi místními i turisty.

Praha je sedmá

Stověžatá Praha získala lukrativní pozici v žebříčku díky půvabnému historickému centru, zajímavé architektuře a ikonickým památkám v čele s Karlovým mostem.

„Pražský hrad, katedrála sv. Víta i Staroměstský orloj, všechna tato zajímavá místa uchvátí návštěvníky,“ uvádí webová stránka a dodává, že všechny tři jsou od sebe vzdálené jen třicet minut chůze.

Osmý skončil především díky síti malebných kanálů nizozemský Amsterdam a devátý je Londýn, jež rovněž vyniká velkým množstvím známých památek v docházkové vzdálenosti.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Porto je oblíbenou turistickou destinací.

První desítku uzavírá druhá portugalská metropole, požitkářské Porto. Ta láká pitoreskním starým městem, zapsaným pod UNESCO, i vinnými sklepy na březích řeky Douro s výhledem na ikonický Most Ludvíka I.

10 nejlepších měst pro pěší poznávání
1. Řím, Itálie
2. Budapešť, Maďarsko
3. Barcelona, Španělsko
4. Madrid, Španělsko
5. Florencie, Itálie
6. Lisabon, Portugalsko
7. Praha, Česká republika
8. Amsterdam, Nizozemsko
9. Londýn, Velká Británie
10. Porto, Portugalsko

Anketa

Do kterého města byste vyrazili nejraději?
Řím
22 %
Budapešť
4,1 %
Barcelona
10,3 %
Madrid
4,1 %
Florencie
10,3 %
Lisabon
12,8 %
Praha
6,6 %
Amsterdam
4,1 %
Londýn
4,6 %
Porto
21,1 %
Celkem hlasovalo 1160 čtenářů.

Nejužší dům v Portu měl zabránit stykům mnichů s jeptiškami

Cestování

Lisabon s plným žaludkem a úsměvem na rtech

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám