Hlavní obsah

Nejkrásnější železniční trasou v Evropě se pyšní Wales

Pobřežní cesta v severním Walesu je nejkrásnější evropskou železniční trasou. V anketě britského portálu Which? o tom rozhodlo na 1400 cestovatelů. Na druhé příčce se umístila železnice vedoucí mezi norskými městy Bergen a Oslo, třetí pozici má Švýcarsko za svůj Bernina Express, který jezdí z Churu až do severní Itálie.

Foto: Profimedia.cz

Nejkrásnější evropská železnice je zároveň nejstarší úzkorozchodnou dráhou na světě.

Článek

Na nejkrásnější evropské železniční trase North Wales Coast Line se cestující projedou parním vlakem, a to mezi městy Porthmadog a Blaenau Ffestiniog. Pasažéři se v průběhu cesty mohou kochat proměnlivou krajinou – horami, loukami, lesy, jezery i vodopády. Zajímavostí může být také to, že jde o nejstarší úzkorozchodnou železnici na světě, která lidem nabízí i možnost projet se v luxusních vozech Pullman.

Druhou nejkrásnější železniční trasou je zmiňovaný úsek mezi Bergenem a Oslem, dvěma největšími norskými městy. Podle společnosti Vyrgruppen, která vlaky na této trase provozuje, jde o jeden z nejpozoruhodnějších zážitků, který mohou cestující na kolejích zažít.

Soupravy projíždějí přes malebnou vysočinu, jednou z nejhezčích zastávek je vesnička Finse. Přezdívá se jí malá Antarktida a polárníci Amundsen a Shackleton ji využili pro přípravu na pobyt v extrémním počasí, uvádí server Independent.

Foto: Profimedia.cz

Nejhezčí železniční trasa v Norsku vede mezi Bergenem a Oslem.

Trojkou je zmíněná železnice, na které operuje švýcarský Bernina Express. Jde o jednu z nejvýše položených železničních tras v Evropě, v nejvyšším bodě dosahuje 2253 metrů nad mořem. Cestující se vlakem mohou svézt z Churu přes Svatý Mořic až do Tirana v severní Itálii. Části dráhy jsou zapsány i na seznamu UNESCO.

Anketa

Jezdíte rádi vlakem?
Ano, velmi
87,7 %
Moc ne, preferuji jiné druhy dopravy
9,9 %
Je mi to jedno
2,4 %
Celkem hlasovalo 690 čtenářů.

Nejpomalejším rychlíkem světa

Také na čtvrté pozici je švýcarská železniční trasa, tentokrát ta, po níž jezdí Glacier Express. Tomu se přezdívá nejpomalejší rychlík světa, protože o pouhý přesun z bodu A do bodu B v jeho případě opravdu nejde. Následují Brocken Railway v Německu a Talyllyn ve Walesu.

Foto: Profimedia.cz

Bernina Express jezdí přes desítky malebných mostů a viaduktů.

Wales se do top desítky dostal i potřetí, na sedmém místě je Welsh Highland Railway. Osmičkou je West Higland Line ve Skotsku a devítkou Flam Railway Norway. Výběr uzavírá švýcarská železniční cesta Golden Pass.

Nejpomalejším rychlíkem světa napříč ročními obdobími

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám