Hlavní obsah

Nejkrásnější sjezdovky italských Dolomit najdete v okolí Trentina

Právo, Bohuslav Borovička

Lyžařská oblast Dolomiti Superski v severní Itálii nabízí přes 1200 km sjezdovek vhodných pro každého lyžaře. Dolomiti Superski, největší lyžařská oblast na světě, se prostírá v jihovýchodním výběžku Alp od Jižního Tyrolska a Trentina až po provincii Belluno.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

V provincii Trentino je 800 kilometrů sjezdovek různých úrovní.

Článek

Dolomiti Superski nabízí 450 vleků a 1200 kilometrů sjezdovek, z čehož 350 km se nachází na území Trentina. Více než 90 procent sjezdovek je uměle zasněžovaných, takže sněhové podmínky jsou garantovány od prosince až do dubna.

Trentinská lyžařská centra, která spadají pod Dolomiti Superski, jsou Val di Fassa, Moena – Tre Valli, Val di Fiemme a San Martino di Castrozza – Passo Rolle. Také pro sezónu 2011/2012 nabízí sdružení řadu novinek, které ještě více zpříjemní a obohatí dny strávené na sněhu.

Superkids 2012 a skipas v hotelu

Děti do osmi let dostanou zdarma hotel a skipas a polovinu ceny zaplatí děti do 12 let. Tato nabídka platí od 18. března do druhého dubnového týdne v otevřených lyžařských oblastech ve smluvních ubytovacích zařízeních. Kromě toho jsou připraveny slevy na lyžařské kurzy a půjčení vybavení. Nabídka je platná maximálně pro dvě děti na rodinu při minimálním pobytu sedm dní.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Zajistit si skipas přes internet je jednoduché díky službě „Hotel skipass service“. Skipas lze bez přídavných poplatků zakoupit na dolomitisuperski.com/hss, platba se provádí kreditní kartou. Je vytvořen kód, který je zaslán jak zákazníkovi, tak objednanému ubytovacímu zařízení. Hoteliér vyzvedne skipas na pokladně a odevzdá ho zákazníkovi po jeho příjezdu do hotelu, čímž šetří jeho čas. Ubytovací zařízení, která nabízejí tuto službu, jsou označena příslušnou značkou.

Itinerář v mobilu

Také tuto zimu je možné si naplánovat lyžařský den pomocí mobilního telefonu. K tomu stačí stáhnout si do telefonu lyžařské mapky vybraných oblastí z webových stránek www.dolomitisuperski.mobi a vybrat si místo startu a cíle.

Za několik málo vteřin bude znázorněn itinerář a eventuální alternativní trasy, přepravní zařízení, délka sjezdovek a výškové rozdíly společně s odhadem celkového času.

Rozhraní webových stránek Dolomiti Superski umožňuje ještě lépe plánování a zajištění dovolené. Pomáhá s výběrem jednotlivých služeb a jejich objednáním, ať už se to týká hotelu, skipasů, zapůjčení lyžařského vybavení, výuky lyžování, snowboardu nebo freestylu, organizace cesty až po pojištění.

Nová spojení

Pozornost se na počátku této sezóny naplno zaměřuje na novou lyžařskou oblast Campiglio–Val Rendena–Val di Sole, vzniklou díky novému spojení Pinzolo–Campiglio lanovkou. To umožňuje vybírat si mezi více než 150 kilometry sjezdovek ve třech propojených zónách. Jedná se o největší lyžařskou oblast Trentina a jednu z největších v Itálii.

V Madonně di Campiglio byla uvedena do provozu nová čtyřsedačka s příslušnou novou sjezdovkou a ve stejné oblasti došlo také k rozšíření sjezdovky Nube d’Oro. Na druhé straně bylo modernizované a rozšířené umělé zasněžování na obou variantách sjezdovky 5 Laghi. Za zmínku určitě také stojí rozšíření mytické sjezdovky 3Tre a znovuvybudování přejezdové sjezdovky Campo Carlo Magno – Fortini.

Foto: Archiv, Právo

Pro milovníky snowboardu přichází vhod nový snowpark ve Folgaridě – Marillevě, umístěný v 1850 metrech nad mořem v nádherné lokalitě Malghet Aut.

V této oblasti a ve třech dalších v západních Dolomitech lze nově lyžovat s jedním skipasem Superskirama. Je neomezeně využitelný ve všech lyžařských oblastech Skirama Dolomiti–Adamello Brenta, v nichž se nachází celkem kolem čtyř set kilometrů sjezdovek.

Nejkrásnější a nejatraktivnější sjezdovky

V provincii Trentino je 800 kilometrů sjezdovek různých úrovní. Mezi nimi je opravdu kultovních několik svahů s vysokými technickými parametry, které zdoláte jedním dechem. Canalone Miramonti v Madonně di Campiglio. Závodí se tam v prestižním 3-Tre neboli slalomu s velkým S a její extrémní svahy jsou akademií lyžování.

Foto: Profimedia.cz

Madonna di Campiglio

DoloMitica ve dvou variantách Star a Tour je novinkou v oblasti Madonna di Campiglio a Pinzolo. Navíc se v této perle Brentských Dolomit nachází sjezdovka nazvaná Streif Schumacher, kterou chtěla Madonna di Campiglio vzdát hold německému šampionovi formule 1.

Paradiso na Passo del Tonale je věrná svému jménu, je zkušební zátěží lyžařské kondice po celé její délce z vrcholu ledovce Presena až do údolí.

Val della Mite je velkou novinkou letošní zimy ve Val di Sole. Sjezdovka byla rozšířena díky nové lanovce PEJO 300 s kapacitou 100 osob, která lyžaře za několik minut dopraví z lokality Tarlenta (2000 m n. m.) do nadmořské výšky 3000 metrů do srdce horské skupiny Ortles-Cevedale. Odtud se lze vrhnout do nádherného a vzrušujícího sjezdu o délce osmi kilometrů až po Peio Fonti. Nová lanovka vdechla život ještě delší trasou s větším převýšením mytické sjezdovce Val della Mite v pohádkovém prostředí Národního parku Stelvio.

Olimpionica Due je strhující díky své pětikilometrové délce, tisíci metrům výškového rozdílu a neustálým změnám směru. Je na Paganelle, která je místem evropského tréninku pro amerického šampióna Bode Millera a celého týmu USA.

Salizzona je dlouhá trasa ve tvaru dvojitého „S“, velmi variabilní se změnami sklonu a nádhernými panoramaty po celou délku sjezdu, který startuje na Cima Dosso směrem k Altopianu di Folgaria.

Tognola v San Martinu di Castrozza je sjezdovka, kterou by měl vyzkoušet každý, kdo rád jezdí v dlouhých dynamických obloucích s pocitem nejvyšší bezpečnosti a pohody.

Tomba na Ciampedie ve Vigu di Fassa naopak vyžaduje maximální soustředění již od prvních serpentin kvůli náhlým změnám sklonu a kvůli svému skoro extrémnímu výškovému rozdílu.

Ciampac v Albě Canazei je velmi technickou a zábavnou sjezdovkou díky četným změnám sklonu. Je malým rájem, protože je obklopena lesem lemujícím sjezd až do údolí. Olimpia na Alpe Cermis je se svými sedmi kilometry náročná na začátku a mírnější ke konci.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Olimpia na Alpe Cernis

Noční sjezdy

Lyžovat v noci a zdolávat osvětlenou sjezdovku v absolutním tichu večerní přírody s kouzlem hvězdného nebe, třeba za doprovodu přátel, a nepohrdnout občerstvovací zastávkou v chatách, kde podávají teplý čaj nebo svařené víno, to je velmi vzrušující zážitek. V Madonně di Campiglio si můžete vyzkoušet své schopnosti na černé sjezdovce Canalone Miramonti, na které se odehrávají závody Světového poháru.

Italské plusy a minusy

+ Málokde v Alpách by člověk našel lépe upravené sjezdovky než v Dolomitech. Provozovatelé středisek jim věnují tu nejlepší péči.

+ Své sousedy předběhli Italové v množství zasněžovacích systémů. Na většině sjezdovek lze vyrábět umělý sníh.

+ Italové jsou zejména víkendoví lyžaři. V mnoha střediscích se návštěvník ve všední dny může celkem volně prohánět po poloprázdných sjezdovkách. Italové, kteří tvoří naprostou většinu návštěvníků, přijíždějí zpravidla právě na víkend.

- Italové neradi mění zvyky. Ani na horách si neodpustí dlouhou polední přestávku s dobrým obědem. Donedávna se v některých střediscích stávalo, že přestávku držely i vleky a lanovky.

www stránky

V noci se lyžuje ve Val di Sole, přesněji ve Folgaridě, na závěrečných 400 metrech černé sjezdovky. Ve Val di Fassa se lyžuje pod hvězdami na Alloch v Pozzo di Fassa, drsné černé sjezdovce, jež je dějištěm mnohých závodů na mezinárodní úrovni, zatímco v San Martinu di Castrozza je osvětlená dvoukilometrová sjezdovka střední obtížnosti Col Verde.

Reklama

Související témata:

Související články

Turracher Höhe - rodinný lyžařský kolotoč

Náhorní plošina Turracher Höhe v jižním Rakousku je sice nejvíc známá tím, že se tady v zimě plavci noří u hotelu Hochschober do vyhřívané jezerní koupele, na...

Savojské Alpy jsou pro opravdové lyžaře

Savojské Alpy jsou pravděpodobně nejrozlehlejším lyžařským prostorem nejen ve Francii, ale v Evropě vůbec. Díky rozmanitosti tamních lyžařských terénů je mnozí...

Výběr článků

Načítám