Hlavní obsah

Nejkrásnější pláží světa se pyšní drobné karibské souostroví

Grace Bay na souostroví Turks a Caicos je nejkrásnější pláží světa. Získala první místo v cenách Travelers‘ Choice cestovatelského portálu TripAdvisor. Na dalších místech následují Varadero Beach na Kubě, australská Turquoise Bay nebo brazilská Quarta Praia. Nejhezčí evropskou pláží je Spiaggia dei Conigli na středomořském ostrově Lampedusa.

Foto: Profimedia.cz

Pláž Grace Bay se po několika letech vrátila na vrchol.

Článek

Grace Bay byla jedničkou mezi plážemi už před několika lety. Loni ji však porazila pláž Whitehaven v Austrálii, která se letos do hlavního žebříčku vůbec neprobojovala.

Vítězka se nachází na ostrově Providenciales náležícímu k Turks a Caicos, zámořskému území Velké Británie. V Karibském moři byste se tu sice nesmočili (ostrovy Turks a Caicos leží v severním Atlantiku), přesto souostroví do oblasti Karibiku stále náleží. Pláž pak zaujme jemným a takřka bílým pískem a průzračnou tyrkysovou vodou.

Na dalších místech následují již zmíněné Varadero Beach, Turquoise Bay či Quarta Praia. Dalšími zástupci v žebříčku jsou Eagle Beach na ostrově Aruba, Radhanagar na Andamanách a Nikobarách, Baia do Sancho na brazilském ostrůvku Fernando de Noronha, jež byla v minulosti rovněž jedničkou, letos je sedmá.

Foto: Profimedia.cz

Kubánská Varadero Beach má druhou příčku.

První desítku pak uzavírají Trunk Bay na Svatém Janu, jenž je součástí Panenských ostrovů, Baia dos Golfinhos v Brazílii a finálně Spiaggia dei Conigli na Lampeduse.

Evropské pláže jsou v žebříčku jinak spíše v menšině. Najdete tu ještě portugalskou Praia da Falesia, španělskou Playa de Muro, Nissi na Kypru a Balos Lagoon na Krétě, jinak spíše tradiční exotiku zejména v oblasti Karibiku.

Evropě dominuje Středomoří

Více krásných evropských pláží lze objevit pod kategorií, která se soustředí jen na starý kontinent. Je mezi nimi například i Lusnkentyre na Vnějších Hebridách, rovněž britská Bamburgh Beach nebo slavná islandská pláž Reynisfjara s černým pískem. Zbytek tvoří především zástupci z oblasti Středozemního moře, Řecko, Francie a Itálie.

Foto: Profimedia.cz

Turquoise Bay je podle uživatelů TripAdvisoru nejkrásnější pláží v Austrálii.

Mezi asijskými zástupci dominují pláže v Indii, Thajsku a Indonésii. U Afriky pak Tanzánie a Seychely, které mají v žebříčku po třech plážích.

Pořadí v cenách Travelers’ Choice určuje algoritmus, který zpracovává miliony uživatelských recenzí. Letos už TripAdvisor vyhlásil nejlepší destinaci, kterou se stala Dubaj.

Dubaj je nejoblíbenější světovou destinací

Cestování

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám