Hlavní obsah

Nejdražší město na světě je Tel Aviv, Praze patří 79. příčka

Nejdražším městem na světě je izraelská metropole Tel Aviv, jež vystřídala trojici Paříž, Hongkong a Curych, které se o první příčku dělily loni. Francouzské hlavní město je nově druhé, spolu se Singapurem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tel Aviv je nejdražším městem pro životVideo: Reuters

 
Článek

Vyplývá to z průzkumu britské analytické společnosti Economist Intelligence Unit (EIU), který srovnává ceny 200 výrobků a služeb ve 173 městech po celém světě. Praha postoupila o osm příček nahoru na 79. místo.

Z evropských měst se do první desítky dostal ještě čtvrtý Curych, sedmá Ženeva a osmá Kodaň. Nejlevnější náklady na život má podle EIU syrské hlavní město Damašek, jen o něco dráže se žije v libyjském Tripolisu a v hlavním městě Uzbekistánu Taškentu.

Kodaň je nejbezpečnějším městem planety

Cestování

Tel Aviv obsadil v tabulce první místo částečně kvůli posílení národní měny šekelu vůči dolaru, stejně jako kvůli zvýšení cen za dopravu a potraviny. Bylo to druhé nejdražší město v oblasti cen alkoholu a dopravy, páté v oblasti osobní péče a šesté v oblasti rekreace.

Praha se dostala mezi deset měst, která se v tabulce ve srovnání s minulým rokem posunula nejvíce nahoru. Naopak nejprudší pád – meziročně o 16 příček na 48. pozici – má za sebou díky levnějším cenám potravin a oděvů Řím.

Ke zvýšení životních nákladů mnoha obyvatel měst přispěly problémy s dodavatelskými řetězci a opatření týkající se koronaviru, která omezovala výrobu a obchod, vyplývá z indexu. V důsledku prudkého nárůstu cen ropy se výrazně zvýšily náklady na dopravu. Ceny zboží a služeb v průměru meziročně stouply o 3,5 procenta, což byla nejvyšší míra inflace za posledních pět let, uvádí EIU.

Brno je druhým nejlepším městem v Evropě na výlet

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám